Hem SpelPlaystation 5 / PS5 Recension: Final Fantasy XVI
Silver

Recension: Final Fantasy XVI

av Henric Brandt

I Final Fantasy XVI spelar vi som Clive Rosfield som lever i landet Rosaria. Det är en värld full av magi och olika faror lurar överallt. Clive börjar tidigt som livvakt åt Joshua och får därmed titeln the First Shield of Rosaria. Problemen börjar tidigt för Clive och efter en chockerande händelse så blir han tvingad att gå in i armén för motståndarlaget. Tretton långa år senare möts hans gamla värld och den nya och det är dags att en gång för alla omfamna sitt öde.

Final Fantasy XVI - Foto: ©2023 - Square Enix - The hero.
Foto: ©2023 – Square Enix

Final Fantasy XVI är den femtonde uppföljaren i spelserien som hade sin början redan 1987. Det har alltid varit lite förvirrande med vilken siffra serien är på då del II och III släpptes till en början enbart i Japan och därmed blev del IV del II i resten av världen. Nu är det åtgärdat och serien är komplett även för oss utanför Japan.

Final Fantasy XVI - Foto: ©2023 - Square Enix - Talking to the girl.
Foto: ©2023 – Square Enix

Så kan man som total nybörjare hoppa rätt in i Final Fantasy XVI utan att ha spelat ett enda av de tidigare spelen? Jag kan säga direkt att det kan man absolut för jag gjorde nämligen det. Jag har knappt sett något från de andra spelen i serien och jag har inte spelat ett enda av dem och jag hade inga som helst problem att ta till mig Final Fantasy XVI. Nu är spelen löst baserade på varandra så det är inte som att hoppa in i sextonde säsongen av en TV-serie.

Storyn är massiv och har flera överraskningar, Final Fantasy XVI är även mycket brutalare och blodigare än vad jag först trott så ibland känns det som att se ett väldigt bra avsnitt av Game of Thrones! Grafiken är vacker och mycket detaljerad och spel-mekaniken är enkel och smidig att ta till sig. Smarta tutorials är utspridda genom hela början av spelet så inlärningskurvan har en behaglig lutning.

Final Fantasy XVI - Foto: ©2023 - Square Enix - The Bird Phoenix
Foto: ©2023 – Square Enix

Hur snygga och coola striderna än är så möter man ganska ofta (Ibland väldigt ofta) starkare och farligare fiender. Dessa går endast att döda med att springa i cirklar och slå eller hugga dem tills att de dör eller att dina fingrar krampar ihop och du stänger av spelet. Personligen så avskyr jag det här sättet att spela, allt annat är så välgjort och omväxlande så hamnar jag i tråkiga strider där det endast gäller att nöta, nöta och nöta… Det går att ändra svårighetsgrad under spelets gång men är du väl i en strid så går det inte. Vilket är ett rejält moment 22 för de vanliga fienderna blir alldeles för enkla i Story-mode.

Final Fantasy XVI - Foto: ©2023 - Square Enix - The ice queen.
Foto: ©2023 – Square Enix

Sammanfattningsvis så vill jag verkligen varmt rekommendera Final Fantasy XVI det här är en episk upplevelse som få spel når upp till. Spelet är Playstation 5 exklusivt och därmed konstruerad för den konsolen vilket leder till att allt flyter perfekt och Final Fantasy XVI utnyttjar all kraft som finns att tillgå. Det enda smolket i bägaren är att det är synd att så många strider blir en upprepande ringdans av hugg och slag.

Square Enix skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.