Hem Film & TV Filmklassikern Maverick – ett pokerunderhållande westernäventyr

Filmklassikern Maverick – ett pokerunderhållande westernäventyr

av senses.se

ARTIKELN PRESENTERAS I SAMARBETE MED THE MEDIA FOLK

Filmen Maverick är en westernklassiker från 1994 med filmstjärnorna Mel Gibson, Jodie Foster och James Garner i huvudrollerna. I handlingens centrum finns en spännande pokerturnering med en halv miljon dollar i potten för den lycklige vinnaren. Nedan presenterar och bedömer vi denna underhållande westernrulle. Vi undersöker hur filmen mottogs i samband med premiären och varför den är fortfarande populär.

Vad handlar Maverick om?

Filmen Maverick är ett westernäventyr som producerades 1994 och bygger på en tv-serie med samma namn från 1950-talet. I filmversionen spelar Mel Gibson huvudrollen som Bret Maverick, en äventyrare som är lika bra på att skjuta skarpt som han är på att spela poker.

Men som professionell gambler föredrar Maverick att använda sin skicklighet med kort framför att använda sin pistol. Maverick har ambitionen att bevisa att han är den bäste pokerspelaren. Han lockas av en stor pokerturnering som anordnas på flodbåten Lauren Belle med en halv miljon dollar som premie för vinnaren. Dock är problemet att Maverick behöver ytterligare 3000 dollar för att kunna betala inträdesbiljetten till denna storslagna turnering. Med en kombination av humor och action får tittarna följa Mavericks otaliga äventyr till att säkra sig en plats i turneringen vars storvinst kan förändra hans liv. Filmens starka pokertema är troligtvis en viktig anledning till att Maverick är speciellt populär bland individer som uppskattar att spela online poker.

Maverick beslutar sig för att samarbeta med den kvinnlige spelaren och skojaren Annebelle Bransford (Jodie Foster) samt den mer seriöse Marshal Zane Cooper (James Garner). Maverick lyckas eliminera det mesta av motståndet i turneringen och ställs till slut öga mot öga med den argsinte pokerspelaren Angel. Maverick lägger märke till att dealern fifflar med korten samtidigt som Angel är övertygad om att han har fått en vinnande hand. Dock lyckas vår hjälte Maverick vinna turneringen genom att skaffa sig en magisk royal flush hand. Angel som är en dålig förlorare försöker döda Maverick men Maverick och Cooper reagerar blixtsnabbt och dödar Angel och hans kumpaner. Det visar sig senare att Cooper är också en skojare och inte desto mindre Mavericks pappa. I slutet av filmen låter Maverick Bransford smita iväg med hälften av prissumman medan han själv gömde den andra halvan i sina cowboystövlar.

Hjälten Bret Maverick

Mel Gibson spelar övertygande i huvudrollen som den snabbskjutande och pokerspelande skojaren Bret Maverick. Vidare har Maverick humor, en cool kaxig attityd och mänskliga brister. Sammantaget är detta egenskaper som gör honom mer mänsklig och därmed är det lättare att identifiera sig med honom än med övermänskliga perfekta hjältar.

Hur mottogs filmen Maverick när den kom ut?

Publiken mottog filmen Maverick med stor entusiasm när den kom ut 1994. Filmen genererade mer än 181 miljoner dollar i intäkter och räknas idag bland de kommersiellt mest framgångsrika westernfilmerna genom tiderna. Maverick lyckades inte enbart vinna publikens hjärtan men gjorde samtidigt ett positivt intryck hos filmkritikerna. Trots sin humoristiska ton blev Maverick nominerad till det hett eftertraktade Oscar filmpriset för bästa kostymdesign. Filmen lyckades även göra intryck bland filmkritiker. Den respekterade filmexperten Roger Ebert från tidningen Chicago Sun-Times berömde filmens actionscener. Vidare var Ebert också förtjust över det faktum att filmens rollbesättning inkluderade kända westernstjärnor som Dub Taylor, Bert Remsen och Denver Pyle.

Varför tittar människor fortfarande på filmen Maverick?

Filmen Maverick kom ut för snart 30 år sedan och sedan dess har det släppts många nyare och tekniskt mer avancerade filmer från Hollywood. Trots detta fortsätter filmen Maverick att attrahera en ny generation av publik. Det finns troligtvis fler bra anledningar varför filmen fortsätter att åtnjuta popularitet:

  • Kända skådespelare – filmen har en stjärnspäckad rollspellista med Mel Gibson och Jodie Foster i huvudrollerna
  • Populärt westerntema – det klassiska filmtemat med vilda västern fortsätter att locka publik runt om i världen
  • Bra actionscener – filmen bjuder på välgjorda actionscener med bland annat en skenande diligens och en säck med farliga ormar.
  • Populärt pokertema – Maverick har ett starkt pokertema, vilket har endast blivit ännu mer populärt i takt med framväxten av många online pokersajter.
  • En hjälte med mänskliga brister – Skojaren Maverick är inte någon ängel men Gibson lyckas porträttera honom med en kombination av humor, charm och tuffhet som går hem hos en bred publik.

Slutbedömning

Filmen Maverick är en populär westernfilm som kom ut 1994 med Mel Gibson och Jodie Foster i huvudrollerna. Handlingen kretsar kring en stor pokerturnering där det blandas friskt med både pengar, ambitioner, rivalitet och en god dos humor. Filmen genererade mer än 180 miljoner dollar vid lanseringen under 1990-talet. Därtill blev filmen nominerad för en Oscar för bästa kostymdesign. Det starka pokertemat, humorn, actionscenerna och den stjärnspäckade rollbesättningslistan har bidragit till att människor fortfarande ser denna film.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.