Tio fantastiska bär du ska äta oftare - för hälsans skull.

Björnbär:
I skalets blåa färg döljer sig kraftfulla antioxidanter som studier i USA menar kan bromsa åldrandet i hjärnan. De ska även vara bra för ögat – kan förbättra mörkerseendet och motverka ögonskador hos diabetiker. Björnbär är också det bär som bäst sänker det onda kolestorolet i blodet och skyddar mot hjärtsjukdomar.

Blåbär:
Kryllar av viktiga antioxidanter och många studier visar blåbärets breda hälsoeffekt. Blåbärskost förbättrar inte bara minnet det skyddar även hjärnan mot åldrande och demens. Kombinationen av högeffektiva antioxidanter och hög fiberhalt ger ett skydd mot höga blodfetter och hjärtsjukdomar.

Hallon:
Hallon är inte bara goda att äta de är också fyllda av bl a ellagsyra, en antioxidant som forskarna upptäckt är ett intressant skyddsämne mot cancer. Dessutom innehåller de salicin (naturens egen magnecyl) som är bra för hjärtat, vitaminer, folsyra och mineraler.

havtorn

Havtorn

Havtorn:
Innehåller både vatten- och fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Havtorn är till exempel en E- och C-vitaminbomb. Äter man mycket havtorn så får kroppen starka vapen i kampen mot nedbrytande processer i kroppen. Sedan smakar de ju gott också! Växer mest längs kusterna i norra Sverige, men går bra att odla själv.

Jordgubbar:
Forskarna upptäcker alltmer nyttiga ämnen i dessa populära bär framförallt ellagsyra som skyddar mot cancer. Men även folsyra och C-vitamin. Visar sig även vara bra för hjärnan och skyddar mot demens, precis som blåbär och flera andra bär.

Hjortron:
De studier som gjorts på hjortron visar att de är minst lika nyttiga som många andra bär. De är rika på C-vitaminer, mineraler och antioxidanter.

hjortron

Hjortron

Lingon:
Finska studier visar att lingon innehåller höga doser av kraftfulla antioxidanter som ökar skyddet mot cancer och hjärtsjukdom och att det bromsar åldrandet i hjärnan. Dessutom är lingon fulla av mineraler, folsyra, C- och E-vitamin.

Röda vinbär:
Är inte riktigt lika kända som svarta vinbär men är också nyttiga. Förutom hög halt av antioxidanter och vitaminer är röda vinbär också ovanligt rika på kalium, en mineral som är bra för hjärtat.

Svarta vinbär:
Oslagbar C-vitaminkälla – en deciliter svarta vinbär ger nästan tredubbla behovet av dagsbehovet (C-vitamin i naturlig form kan man dock inte få för mkt av, den är livsviktig). Dessutom är svarta vinbär rika på samma antioxidanter som blåbär som är bra för ögat och hjärnan samt skyddar mot hjärtsjukdom och cancer.

Tranbär:
Tranbär har höga halter av antioxidanter av samma typ som i andra mörka bär. Det ger ökat skydd mot åldersprocesser i hjärnan, ögat och övriga kroppen. Tranbärsjuice har dessutom vetenskapligt bevisad effekt mot urinvägsinfektioner.