Hem Hälsa & Skönhet De 10 nyttigaste bären
björnbär jordgubbar och blåbär

De 10 nyttigaste bären

av Christin Magdu

Björnbär:
I skalets blåa färg döljer sig kraftfulla antioxidanter som studier i USA menar kan bromsa åldrandet i hjärnan. De ska även vara bra för ögat – kan förbättra mörkerseendet och motverka ögonskador hos diabetiker. Björnbär är också det bär som bäst sänker det onda kolestorolet i blodet och skyddar mot hjärtsjukdomar.

Blåbär:
Kryllar av viktiga antioxidanter och många studier visar blåbärets breda hälsoeffekt. Blåbärskost förbättrar inte bara minnet det skyddar även hjärnan mot åldrande och demens. Kombinationen av högeffektiva antioxidanter och hög fiberhalt ger ett skydd mot höga blodfetter och hjärtsjukdomar.

Hallon:
Hallon är inte bara goda att äta de är också fyllda av bl a ellagsyra, en antioxidant som forskarna upptäckt är ett intressant skyddsämne mot cancer. Dessutom innehåller de salicin (naturens egen magnecyl) som är bra för hjärtat, vitaminer, folsyra och mineraler.

Havtorn sea buckthorn

Havtorn

Havtorn:
Innehåller både vatten- och fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Havtorn är till exempel en E- och C-vitaminbomb. Äter man mycket havtorn så får kroppen starka vapen i kampen mot nedbrytande processer i kroppen. Sedan smakar de ju gott också! Växer mest längs kusterna i norra Sverige, men går bra att odla själv.

Jordgubbar:
Forskarna upptäcker alltmer nyttiga ämnen i dessa populära bär framförallt ellagsyra som skyddar mot cancer. Men även folsyra och C-vitamin. Visar sig även vara bra för hjärnan och skyddar mot demens, precis som blåbär och flera andra bär.

Hjortron:
De studier som gjorts på hjortron visar att de är minst lika nyttiga som många andra bär. De är rika på C-vitaminer, mineraler och antioxidanter.

hjortron

Hjortron

Lingon:
Finska studier visar att lingon innehåller höga doser av kraftfulla antioxidanter som ökar skyddet mot cancer och hjärtsjukdom och att det bromsar åldrandet i hjärnan. Dessutom är lingon fulla av mineraler, folsyra, C- och E-vitamin.

Röda vinbär:
Är inte riktigt lika kända som svarta vinbär men är också nyttiga. Förutom hög halt av antioxidanter och vitaminer är röda vinbär också ovanligt rika på kalium, en mineral som är bra för hjärtat.

Svarta vinbär:
Oslagbar C-vitaminkälla – en deciliter svarta vinbär ger nästan tredubbla behovet av dagsbehovet (C-vitamin i naturlig form kan man dock inte få för mkt av, den är livsviktig). Dessutom är svarta vinbär rika på samma antioxidanter som blåbär som är bra för ögat och hjärnan samt skyddar mot hjärtsjukdom och cancer.

Tranbär:
Tranbär har höga halter av antioxidanter av samma typ som i andra mörka bär. Det ger ökat skydd mot åldersprocesser i hjärnan, ögat och övriga kroppen. Tranbärsjuice har dessutom vetenskapligt bevisad effekt mot urinvägsinfektioner.

Missa inte detta

6 kommentarer

Lilian Sandberg september 8, 2014 - 10:41

Hej! Du har glömt det ”vassast” bäret. ARONIA. mycket nyttigt dock lite sträv i smaken. Lilian

Svara
senses.se september 8, 2014 - 16:18

Tack för bra tips Lilian!! Ska kolla upp detta! Ha en fin dag!

Svara
Charlotte januari 12, 2021 - 20:54

Bilden visar inte havtorn..

Svara
senses.se januari 12, 2021 - 21:00

Jo, det gör den? Vissa havtorn är avlånga, andra mer runda som mer klassiska bär. Googla får du se. :)

Svara
z september 26, 2021 - 17:32

Hej! det är inte havtorn på bilden! Jämför med rönnbär så får du se… bra att inte sprida fel info

Svara
senses.se september 26, 2021 - 17:46

Hej! Översättningsmiss – det var inte rönnbär på bilden, utan Hawthorn som inte är samma sak som Sea Buckthorn (som är havtorn på svenska). Rätt ska vara rätt, bra fångat!

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.