Hem SpelGambling Datorspel genom tiderna
gameboy retro

Datorspel genom tiderna

av senses.se

Spel och lek (som passande nog är samma ord på italienska) ligger i människans natur. Genom åren har förstås spelen blivit otroligt mycket bättre, när de bara för ett par decennier sedan skedde analogt över svartvita bräden eller genom simpla kontroller på monokroma skärmar, är det idag möjligt att spela  fullfjädrade upplevelser nästan vart man än befinner sig.

Mobilen har breddat väg för den nya spelvågen, som fått en helt ny publik i och med smartphones. Det är detta som gjort bland annat Candy Crush Saga, från svenska studion King, till en sån succé, eftersom nästan alla idag har en smartphone – till skillnad från en spelkonsol. På så vis blir det helt enkelt många fler som spelar.

Spel hänger med i utvecklingen

Spelen i hemmen har utvecklats i rask takt senaste två decennierna, från andra till tredje, fjärde generationen spelmaskiner och så vidare mot dagens dominerande enheter. Hela åtta generationer av konsoler senare får vi nu möjligheten att uppleva otroligt bra, animerade äventyr med karaktärer man enkelt kan relatera till, på konsoler som Xbox One, Switch, Playstation 4 samt PC och Mac.

Under senare år har även smartphones blivit väldigt mycket bättre, och i och med detta har en helt ny marknad för spel öppnat sig. Förut har man alltid varit tvungen att bestämma sig för att antingen spela genom att sätta sig vid TV:n eller vid datorn, men nu har smartlurarna och appar öppnat för spel på resande fot (där även Nintendo Switch hoppat in i matchen). Till och med individer som tidigare inte haft intresse av att spela dataspel kan enkelt ladda ner något utan särskilda förkunskaper och börja spela direkt i telefonen.

Awesomenauts
Tecknad film? Nej, Awesomenauts på mobil.

Retrospel

Nu är det trendigt med retro, det syns genom aktuella lanseringar och comebacks som till exempel Nintendo 8-bitars. Denna förkrympta och moderniserade NES kommer med ett antal förinstallerade spel, så att man slipper att blåsa i cartridge-kassetten regelbundet (aja baja!). När man köper NES: Classic Edition kan kan njuta av de flesta klassikerna från eran: Alla plattformsäventyr med Super Mario Bros, Mega Man och Metroid finns självklart med, och föredrar man äventyr är det möjligt att få chansen att rädda prinsessa Zelda i flera olika spel.

gameboy retro

Moderna spel på språng

Retro är förstås ofta förknippat med nostalgi och det är en av anledningarna till att vi ser gamla spel på nytt. Tetris är ett i det närmaste historiskt pusselspel som använts som inspiration för dagens populära mobilspel Candy Crush Saga. Båda spelen går ut på att kombinera olika slags symboler med varandra för att rensa dem från spelfältet och på så sätt undvika att ”slå i taket”. Tetris är lite äldre och har självklart inte lika frän presentation som Candy Crush, men desto svårare är det att bemästra. I Tetris börjar man med ett helt tomt bräde som sedan sakta fylls på med geometriska former som man själv får placera ut. I Candy Crush börjar man istället med en spelplan full av färgglada frukter och kombinerar dessa med varandra för att få nya symboler och rensa banan.

minecraft
Minecraft – en annan svensk framgångssaga.

Spel har verkligen kommit väldigt långt. Från tidiga Pong, med sin antika grafik och relativt enkla kontroller, till avancerade FPS-spel som idag till och med går att njuta av direkt i mobilen. Du som gillar gamla spel kan förresten hitta tusentals sådana att spela gratis och lagligt på The Internet Archive

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.