Hem SpelMac Recension: Cloud Gardens

Recension: Cloud Gardens

av Henric Brandt

Varje ”bana” i Cloud Gardens består av en liten sektion förfallna byggnader, fordon och/eller vägar. Det är upp till spelaren att täcka dessa med grönska och därmed skapa vackra miljöer istället. Till vår hjälp har vi olika föremål som vi placerar ut i rätt ordning för att få grönskan att växa.

Foto: ©2022 Coatsink Software - Cloud Gardens - Arcs
Foto: ©2022 Coatsink Software

Cloud Gardens är på ytan ett väldigt snyggt spel, med skön musik och retro-inspirerad grafik – men sen börjar du spela. Poängen är att du på varje bana har olika saker som du placerar ut och det du börjar med är att så ett frö som du sedan skall få att växa. Jag förstod först inte alls kopplingen mellan att de sakerna som jag placerar ut får grönskan att växa. Allt känns helt slumpmässigt till en början, vilket leder till enorm frustration.

Det finns inga övningsbanor som ger dig en klar bild av vad som begärs av dig som spelare. De första fyra banorna klarade jag mig igenom utan att ha en aning om vad jag gjorde. Jag lade bara ut lite olika saker helt slumpmässigt och plötsligt var jag klar att gå vidare. När jag kom till en bana som var lite större blev det helt plötsligt omöjligt att komma vidare. Jag satte ut olika saker och utan föregående varning står det bara att jag måste starta om.

Foto: ©2022 Coatsink Software - Cloud Gardens - Old house
Foto: ©2022 Coatsink Software

Cloud Gardens fick mig verkligen att känna mig korkad till en början, innan jag till slut började inse att de olika sakerna jag sätter ut får grönskan jag planterade att växa. Nu föll poletten ned. Problemet är bara att det är en helt ologisk premiss att mer ”saker” ska ge bättre grönska. Det skulle väl snarare vara tvärtom?

Så när jag äntligen kom förbi den banan jag körde fast på och med tron om att jag nu förstår spelet kommer jag till en ny bana där det står en skrotbil och det enda jag har att placera ut är gamla däck. Nu är jag tillbaka igen i att inte förstå? Däcken gör ju ingenting för att få grönskan att växa vidare… Efter mycket om och men så kom jag vidare och känslan av avslappning var verkligen som bortblåst.

Det finns även ett Creative Mode där du kan bygga dina egna miljöer. Under spelets gång låser du upp olika byggstenar. Problemet här är samma som med resten av spelet att kontrollerna är väldigt aviga så det är svårt att bygga något snyggt.

Foto: ©2022 Coatsink Software - Cloud Gardens - Signs
Foto: ©2022 Coatsink Software

Sammanfattningsvis så är Cloud Gardens snyggt och stämningsfullt när det fungerar, men spelmekaniken är frustrerande ologisk och det du ska göra lika kryptiskt. Så någon vidare avslappning gav inte Cloud Gardens mig, utan snarare tvärtom.

Coatsink Software skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.