Andreas velar mellan vegetariskt och kött, så det får bli både och....

Häromdagen blev jag sugen på någon typ av pannbiff. Kanske var det altanbygget som tagit på krafterna och kroppen suktade efter kött och vegetariskt på samma gång. Så, vad gör man då? Jo, man lyssnar på kroppen och lagar både och.

Passar perfekt både till veckans recept och att stilla min (och övriga familjens) hunger.

När man är hungrig vill man ju oftast att maten ska gå fort att laga och man vill inte behöva vänta. Det här går förhållandevis snabbt att tillaga trots att det är flera komponenter i rätten, men gör man det i ordning så går det hela på strax över en halvtimme.

Då tänker jag att man börjar med rotfrukterna, för de tar längst tid på sig i ugnen. Blanda sedan såsen och låt stå till sig i kylen. Avsluta med att göra biffarna.

  • Kall örtsås baserad på yoghurt. Snabbt! Check.
  • Rotfrukter, sköter sig själv i ugnen. Snabbt! Check.
  • Bönbiffar, ja det går ju snabbt med. Check.
  • Nötfärsbiffar, snabbare än bönbiffarna till och med. Snabbt! Check.
Vackert presenterad rätt, sås, rotfrukter, nötfärsbiff och bönbiff
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Beräknar att allt ska räcka till 6 personer.

Ingredienser, kall örtsås.

  • 3 deciliter grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 röd lök, finhackad
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1/2 citron, zesten
  • 1 matsked färsk rosmarin, finhackad
  • Salt och svartpeppar efter smak

Tillagning.

Inga krusiduller här, blanda samman allt ordentligt och ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Ingredienser, ugnsrostade rotfrukter.

  • 2 små sötpotatisar
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1/2 deciliter olivolja
  • 1 citron (saften)
  • 1 matsked paprikapulver
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked svartpeppar

Tillagning.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala alla grönsakerna och skiva upp i önskvärd storlek. För enkelhetens skull lägger vi allt i en stor bunke och blandar med övriga ingredienser. Lägg sedan upp på en plåt eller ugnsfast form och låt stå runt 30 minuter i ugnen.

Bönbiff och färsbiff
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser, bönbiffar.

  • 1 paket svarta bönor (200 gram)
  • 2 matskedar ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 tesked kardemumma
  • 1 tesked ingefära
  • 1/2 citron, zesten (använd samma citron som ovan)
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att steka i
Närbild på biff
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Tillagning.

Skölj av bönorna och lår de rinna av i ett durkslag. Mosa dom sedan med en gaffel och blanda med ägg och ströbröd. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda samman. Smaka av smeten med salt och peppar.

Forma biffar och stek dessa på medelvärme, cirka 4 minuter per sida.

Ingredienser, färsbiffar.

  • 500 gram nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 1 matsked paprikapulver
  • 1 tesked vitlökspulver
  • Salt och svartpeppar
  • Olja och smör att steka i

Tillagning.

Blanda färsen med ägget och sedan kryddorna. Blanda väl och tillsätt sedan den finhackade paprikan. Låt allt stå ett par minuter innan du formar biffar. Värm stekpannan och ha i olja och en klick smör. Stek biffarna runt fem minuter per sida, till de är genomstekta eller har den stekgrad som du önskar.

Tips är att använda en stektermometer. Jag vill ha mina lätt rosa inuti och steker då till 57-58 grader. Det går utmärkt att ge biffarna stekyta i pannan och sedan skjutsa in dom i ugnen där de får stå och nå samma temperatur. Håll ugnstemperaturen på 200 grader. Ställ in biffarna när rotfrukterna börjar bli klara, så sparar du tid. Sänk temperaturen till 200 grader först.

Nu när allt är klart är det bara att lägga upp och servera.

Två olika biffar serverade med rotfrukter och örtsås
Foto: Jessica Lycker / senses.se