Hem Film & TVBlu-ray Recension: Batman – Soul of the Dragon (BD)

Recension: Batman – Soul of the Dragon (BD)

av Henric Brandt

Batman gjorde sin debut i Detective Comics (Numera DC Comics) den 30 mars 1939 och nu 82 år senare så dyker han fortfarande upp i olika former. Jag har recenserat en hel del av Batmans tecknade äventyr tidigare här på senses, så när jag hörde talas om Batman – Soul of the Dragon så blev jag genast nyfiken.

Vi befinner oss i det funkiga 70-talet och Richard Dragon (Mark Dacascos) är på ett hemligt uppdrag: En ond orm-kult har hittat en mycket farlig port till en annan dimension. Han tar sig till Gotham City och möter upp med sin gamle vän Bruce Wayne (David Giuntoli). Tillsammans med två andra före detta elever till den mytomspunne O-Sensei (spelad av den 91-årige, oförglömlige James Hong) så ger de sig ut på ett extremt farligt uppdrag. Om de misslyckas kommer världen att gå under.

För dig som vill ha en vanlig Batman-rulle så är verkligen Batman – Soul of the Dragon inte rätt val. Wayne sätter inte på sig dräkten mer än två gånger under hela filmen och första gången är en halvtimme in i filmen. Sen vill jag inte ens säga att Batman är huvudpersonen i filmen. Han är mer av en bisittare till Richard Dragon. Denne är tecknad så att han ser ut och rör sig som Bruce Lee och resten av hans personlighet kommer från alla James Bond-klyschor du kan tänka dig. Sjukt nog så funkar det. Det här kunde ha blivit total katastrof och platt, men filmen är riktigt underhållande.

Filmskaparna har verkligen fångat 70-tals-känslan och lyckas otroligt bra med att få hela berättelsen att andas martial-arts-actionrulle. Referenserna haglar tätt och det håller ihop ganska väl. Det som tyvärr är synd med filmen är att i sin iver att skapa världen runt omkring så glömde de att skapa en vettig story. Här blir Batman – Soul of the Dragon väldigt lidande för historien är väldigt tunn och rakt fram.

Batman – Soul of the Dragon är barnförbjuden i USA och har därmed en såkallad R-rating. Känns lite konstigt tycker jag, för så våldsam är inte filmen – men absolut den är ju helt klart mer vuxen än många andra tecknade filmer. Fast med den åldersgränsen kan man tycka att de hade kunnat tagit ut svängarna ännu lite mer.

Blu-ray-utgåvan är fin med välljudande DTS-HD-ljud som trycker till där det behövs. Bilden är så bra som den bara kan bli på Blu-ray, med fin kontrast och skärpa. Extramaterial finns det gott om med bra och välgjorda dokumentärer som faktiskt är riktigt långa. En hel del smygtittar på andra, tecknade DC-filmer följer också med.

Sammanfattningsvis så är Batman – Soul of the Dragon en väldigt underhållande film, men då manus och framför allt slutet lämnar en hel del övrigt att önska så når den inte riktigt upp till en regelrätt rekommendation, men får ändå betyget helt klart godkänt. Värt att hyra en kväll om du är fan av tecknade DC-filmer.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.