Hem Film & TVBlu-ray Recension: Avgrunden (UHD)
Silver

Recension: Avgrunden (UHD)

av Henric Brandt

Jag har redan recenserat Avgrunden när den hade premiär på bio, så denna recension kommer att fokusera på att UHD-utgåvan av filmen och att detta är den första svenska filmen som släpps på Ultra-HD. Jag hoppas att detta är början på en trend, eftersom det finns många filmer som är producerade i Sverige som skulle passa perfekt i detta format.

Foto: ©2023 - SF Studios - Avgrunden - Intensiv scen i slutet.
Foto: ©2023 – SF Studios

Först och främst var det riktigt underhållande att se Avgrunden en andra gång. Även om jag visste vart det hela skulle leda, kunde jag fokusera på andra detaljer. Filmen har, som sagt, en klassisk men ytterst effektiv berättarstil, och det finns en nerv genom hela filmen. Den detalj som jag störde mig lite på i slutet av filmen första gången jag såg den var inte lika irriterande denna gång.

Foto: ©2023 - SF Studios - Avgrunden - Tuva in action.
Foto: ©2023 – SF Studios

Det som däremot är synd är att Avgrunden i Ultra-HD saknar två viktiga och mer eller mindre standardkomponenter när det gäller UHD-utgåvor: Dolby Atmos och HDR. I klippet nedan går postproduktions-producenten Marcus Björkman igenom varför de valde att inte inkludera detta. Även om jag kan förstå hans poäng, drar det ner helhetsupplevelsen lite.

Bilden är högupplöst, skarp med fina färger, och de mörka scenerna nere i gruvan har fin kontrast mellan ljus och mörker. Det finns inga tecken på blödning mellan färgerna. Ljudet levereras i 5.1 DTS Master Audio, och även om Björkman förklarar varför de valde bort Atmos, tycker jag att det är synd att de ändå inte satsade lite mer på ljudet. Även om det trycker till ordentligt när vi kommer till filmens slutscener, saknas den där lilla extra skjutsen som en mer avancerad ljudmix kan leverera. Surround-ljudet hade även vunnit på detta, då det ibland känns lite tomt.

Det mest irriterande är dock att det inte finns något extramaterial alls på denna UHD-utgåva, vilket är otroligt synd. Det här är verkligen en film som hade vunnit på att visa vad som hände bakom kulisserna och hur filmen skapades. Du som är nyfiken på och vill veta mer om hur filmen gjordes får hålla till godo med de filmer som vi har producerat här på senses.se.

Sammanfattningsvis är jag glad över att Avgrunden fick en UHD-utgåva. Även om den inte är perfekt, är det ett steg i rätt riktning. Hur det än är, är detta det bästa sättet att uppleva filmen på. Filmen Avgrunden är fortfarande ett måste, men även om jag är besviken på tekniken och att UHD-utgåvan bland annat saknar extramaterial så vill jag ändå rekommendera Avgrunden på UHD så att fler svenska produktioner får chansen att presenteras på bästa möjliga sätt.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.