Hem DryckVin Vintips i sommarvärmen – Gruber Röschitz från Österrike

Vintips i sommarvärmen – Gruber Röschitz från Österrike

av senses.se

Det är få saker som går upp emot ett härlig glas, lagom kylt, vitt vin på sommaren. Givetvis kan man njuta rosé och även rött vin, särskilt en härlig sommarkväll, men med ljuset, värmen och maten som naturligt ligger på bordet under årets bästa månader så skulle nog ändå vitt vara vårt förstahandsval.

Problemet med vita viner är att de är så många och det kan vara så svårt att få tag i något riktigt bra till ett vettigt pris. Österrike är ett ganska säkert kort när det gäller vita viner och den anrika vingården Gruber Röschitz, som numera drivs av tre unga vinmakare och tillika syskon som tagit över efter sina föräldrar, kommer nu två moderna kvalitetsviner som passar både mat och häng.

Om vi börjar med det vita vinet vi i huvudsak gillade till mat så är det Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2015 som kommer ifrån Österrikes och är gjort på dess mest berömda druvsort. En relativt fruktig doft av mild citrus, mandarin, kiwi och mogna päron möter oss när vi häller upp i glaset. Smaken kändes lätt, utan att vara ytlig, med ett torrare och något krispigt anslag och vinet passar bra till fisk, skaldjur och även vissa fetare och mer kryddiga rätter, såväl som sommarrätter, tyckte vi på redaktionen.
Nr 79008 Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2015, 750 ml: 99 kr

gruber-roschitz-weinvertel-2015

Om man går upp några kronor i pris får man Gruber Röschitz Hundspoint Grüner Veltliner 2015, ett ännu lite elegantare vitt vin med friska äppelaromer och en trevlig blommighet. Smaken är fruktig och har en frisk syra med inslag av honungsmelon, passionsfrukt och krusbär. Detta vin är ett utmärkt val till skaldjur, vårens primörer, lättare fiskrätter, kyckling, plockmat och inte minst tapasbufféer, som vi firade nationaldagen med. Det är också ett väldigt trevligt och inte för sött vin att dricka som sällskapsdryck medan man pratar om livet och den annalkande, underbara sommaren. Rekommenderas varmt att prova och väl värt extra 29 kr!
Nr 75314 Gruber Röschitz Hundspoint Grüner Veltliner 2015, 750 ml: 129 kr

gruber-roschitz-hundspoint

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.