Hem Dryck Veckans recept: Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis
Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Veckans recept: Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

av senses.se

Tillagningstid Boeuf Bourguignon för 4 pers, ca 2 timmar

Tips: Äter man inte vetemjöl så kan man reda grytan med maizena.

Ingredienser

  • 2 msk matolja
  • 25 gr smör
  • 200 g rökt fläsksida
  • 15 st steklökar, skalade
  • 1 kg högrev
  • Salt och peppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne, såklart!)
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 10 stjälkar timjan
  • ½ liter vatten
  • 2 dl spädd kalvfond
  • 15 svartpepparkorn
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 10 st champinjoner
  • 50 gr syltlökar
  • 8 stora potatisar
  • 1 dl persilja

Tillagning

  1. Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur och lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärna högreven i kuber, ca 4×4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan.
  2. Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
  3. Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
  4. Garnera med hackad persilja.

Vintips: Vad kan passa bättre till en mustig höstgryta än ett riktigt fint och smakfullt franskt vin? En biff bourguingnon ska såklart ha ett vin från området Bourgogne och där passar Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2014 som handen i handsken. Elegant och lättdrucket, samtidigt som det balanserar hettan och smakerna i köttgrytan. Bichot Bourgogne Vielles Vignes (som betyder “gamla vinstockar”) Pinot Noir produceras från 25 till 35 år gamla vinstockar som finns i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Båda dessa vinregioner ligger på lera och kalkstensjordar. Mångfalden av deras exponering och höjd ger möjlighet att arbeta med en mosaik av vingårdar. Därvid uppnås en bra komplexitet. De gamla vinstockarna ger vinet en speciell aromatisk koncentration. Bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. Medelfylligt med frisk syra och balanserade tanniner. Inslag av mörka bär, kaffe och mocka. Lång eftersmak. Passar till grillat kött, kycklingrätter och milda ostar.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2014

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.