Hem Hälsa & Skönhet Test: Panasonic EH-NA0J (hårfön)

Test: Panasonic EH-NA0J (hårfön)

av senses.se

Finns det så mycket att skriva om en hårfön, är det något att testa? Är det inte mest en fläkt som levererar varmluft i en specifik riktning? Så har det säkert varit i det förflutna men även inom detta område pågår givetvis forskning och sätt att göra maskinerna bättre. Det är när begrepp som ”överhettningssensorer” och ”hudfuktande-läge” som vi på senses.se drar öronen åt oss. För nog levde även vi i uppfattningen att bra hårfönar i stort levererar stora mängder varm luft, men lite olika tillbehör. Och så är det givetvis fortfarande – men långt ifrån endast!

En värmekälla med tillbehör

Någonstans är detta precis vad det är, men med Panasonic EH-NA0J får du olika lägen som påverkar slutresultatet och ett läge framför andra blev vår favorit. Ett läge som till och med fick en femårig dotter att inte klaga över för höga temperaturer och som gav ett glänsande resultat.

Men först kan vi kort gå igenom vad som finns i boxen; vilket är en hårfön, en diffuser och ett munstycke för koncentrerat utblås. Diffusern är till för att ge volym och binda ihop lockarna medan munstycket ger utökad kontroll.

Hårfönen Panasonic EH-NA0J med tillbehören diffuser och fokusmunstycke. (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Vi gillade flera delar, men några hade en baksida

Vi inleder med att ge en tanke åt designen. Utseendemässigt är detta en sann läckerbit och snygg på en nivå att man nästan naturligt hanterar den lite extra försiktigt. Det i sig gör ju att man faktiskt kanske tar han om den bättre och således får ha den i sitt ägo längre. Men det var också en källa till viss oro som vi inte riktigt kunde komma över.

Viktmässigt känns fönen smidig med sina 460 gram vilket gör att du inte i första taget blir trött i armen vid användning. Sladdens tilltagna längd på 2,7 meter gör att du också sannolikt alltid slipper stå i konstiga ställningar för att väggkontakten sitter för långt bort.

En detalj som återkommande störde var att knapparna var placerade precis lite för långt från det naturliga greppet när du håller i den. Om du således ville byta läge var det inte helt enkelt gjort utan att använda båda händerna. Det i sig gör att du eventuellt måste släppa taget om borsten mitt i föningen. Visst, vi tryckte möjligen mer på alla knapparna än den vane användaren kanske skulle göra. Sannolikt så hittar man nog sitt favoritläge bland de många alternativen, precis som vi gjorde.

En sak som däremot imponerade på oss var att även om hårfönen varit igång under en längre period så var den inte varm någonstans på utsidan. Det fanns ingenstans att bränna sig och du kunde direkt lägga tillbaka den i lådan. En avgjord tumme upp på det.

Hårfönen Panasonic EH-NA0J olika lägen.
Foto: senses.se

Panasonic EH-NA0J – en rad med funktioner

Övergripande upplevde vi inte riktigt samma värme som en professionell frisör-hårfön har. Men med tanke på de finesser som är inbyggda, såsom sensorer som visuellt ska förebygga att ditt hår blir överhettat, är det inte helt självklart om graden av värme är nyckeln. Vi satte därför upp ett enkelt kriterium, hastighet. Hur snabbt blir håret torrt? Och visst, det här är svåra jaktmarker eftersom variabler som tjocklek, längd, struktur och typ av hår spelar in i resultatet. Förutom att du har tre styrkor kan du också välja mellan lägena varm, kallt, varmt/kallt alternerande, Scalp och Skin. Av dessa är det främst Scalp och Skin som kan behöva ytterligare förklaring.

Scalp vårdar din hårbotten och gör det med högre volymflöde av luft men med mindre intensiv värme. Och detta läge blev också vårt, tillika vår 5-åriga juniortestares, favoritläge. Det kändes bara helt enkelt skonsamt, lagom och mest effektivt. Och även snabbast vilket också kanske beror på att läget inte krävde några uppehåll. Scalp-läget gav bättre kontroll och färre klagomål från vår 5-åring. Och med tanke på ett barns ärliga sinnelag och läggning för att berätta om något är dåligt, blev detta ett riktigt gott betyg.

Skin-mode ska återfukta ditt ansikte i grunden genom nanoe MOISTURE+ and Mineral. Denna teknik genererar 1800 % mer fukt och den ska öka fuktigheten i håret 1,9 gånger mer än vanlig nanoe-teknik. Om vi ska vara helt ärliga, vilket vi på senses.se alltid är, så uteblev denna effekt. Det kändes mest som att det blåste varm luft i ansiktet. Inget annat.

Nästa del, att luften, som ska torka håret, innehåller en utökad andel fukt var något vi också var tvungna att vrida och vända en del på. Vi kom fram till att Panasonic i slutändan menar något i stil med att håret bibehåller större del av sin naturliga fuktighet i och med denna funktion. Vilket vi köper. Vi märkte dock ingen större skillnad.

Slutligen några tankar om tillbehören. Det fokuserande munstycket var lite i överkant fokuserande. Det blev så precist att det blev svårt att använda på sig själv men, i gengäld, genialt på vår juniortestare. Diffusern tyckte vi var för liten och vi tvingades byta position för ofta. Resultatet blev att de naturliga lockarna försvann. Men tanke på det kraftiga luftflöde som Panasonic EH-NA0J producerar hade en större variant sannolikt inte varit något problem.

Hårfönen Panasonic EH-NA0J. (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Kontentan – Panasonic EH-NA0J

Förmågan att stadigt flytta stora mängder luft i lagom temperatur och genom det skonsamt, men effektivt, torka håret är precis vad Panasonic EH-NA0J gör. I ett mer eller mindre förvirrande område av effektfulla benämningar blir sluteffekten riktigt bra. Det känns riktigt skönt och inte vid något tillfälle blir det för varmt. Vi kan känna att priset är för högt på 3 900 kronor. Vi hade önskat en transportpåse, bättre tillbehör (som vi förklarade ovan) och möjligen en gnutta högre max-temperatur. Vi kan samtidigt dock inte komma ifrån att max-läget inte självklart var det mest effektiva, vilket vi bara kan ge den inbyggda teknologin ära för.

Således har vi kommit fram till att det finns mer teknik i dagens hårfön än vi hade förväntat oss, men att det också ger effekt. Även vid lägre effekt, och det är Panasonic EH-NA0J största styrka!

Panasonic skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.