Hem SpelBräd- och sällskapsspel Recension: Tales From the Loop – The Board Game
Guld

Recension: Tales From the Loop – The Board Game

av Henric Brandt

Välkommen till konstnären och författaren Simon Stålenhags version av ett svenskt 1980-tal. I brädspelet Tales from the Loop: The Board Game så spelar vi som ett gäng klasskompisar i yngre tonåren som varje dag efter skolan upplever helt makalösa äventyr. Den mystiska slingan utanför Stockholm bevakas av robotar, men det är inte de enda farorna som lurar i terrängen. Varje spelomgång är unik och spelarna jobbar tillsammans för att klara de olika uppdraget som de ställs inför. Det som alltid har varit Stålenhags styrka är att blanda det fantastiska med det ordinära och tråkiga och så är det även i spelet, då man som spelare kan åka på att städa sitt rum eller leka med lillbrorsan. För att inte tala om att få utegångsförbud om man har kommit hem till middagen för sent!

Foto: senses.se

För ganska exakt ett år sedan recenserade jag Ur Varselklotet: Rollspelet, som jag gav full pott just för att det var ett rollspel som var lätt att ta till sig och att det fungerade väldigt bra för nybörjare, för att inte tala om att det utspelar sig i Simon Stålenhags fantastiska värld. Så när Tales from the Loop: The Board Game dök upp så kastade jag mig över det. Skulle blixten kunna slå ned två gånger?

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Översikt.
Foto: senses.se

Jag samlade ihop några vänner och vi satte oss ned en fredag kväll för att spela. Först ut så fick vi peta ut massor av kartongbitar som till en början kändes helt ologiska vad de skulle användas till, men vi sorterade dem noggrant i högar och började läsa reglerna.

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Läsa regler.
Foto: Senses.se

Tales from the Loop: The Board Game finns just nu endast på engelska vilket gör att det blir lite mer utmaning redan där att läsa reglerna, även om man är som oss väldigt duktiga på engelska. Det tog en ansenlig tid innan vi fick ordning på regelboken för att kunna komma igång och spela. Enligt kartongen så pågår en spelomgång mellan en till två timmar ungefär. Vår första omgång tog närmare fyra timmar för att kunna få klarhet i alla olika regler och upplägg.

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Mer regler.
Foto: Senses.se

Fast när vi väl kom igång och spelade och vi hade bemästrat regelboken blev Tales from the Loop: The Board Game riktigt roligt. Spelet har en frihet som är väldigt ovanlig i ett brädspel och mer vanligt i ett digitalt sandlåde-spel som till exempel Spider-man: Miles Morales. Det finns ett huvuduppdrag, men det dyker hela tiden upp sido-uppdrag som du behöver att lösa. Varje missat sidouppdrag leder sakta men säkert till domedagen och varje löst uppdrag leder till fortsatt framgång för att kunna lösa huvuduppdraget.

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Gå i skolan.
Foto: Senses.se

Alla delar i spelet är av finaste kvalitet. Korten är välgjorda i glansig papp och spelfigurerna är snyggt tecknade. Det som är mest imponerande är de medföljande spelpjäserna som representerar robotarna. Dessa är snyggt skulpterade med massor av detaljer. Du kan välja att måla dem om du vill.

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Närbild robotar.
Foto: Senses.se

Det finns flera huvuduppdrag och varje sådant kan du lösa på olika sätt genom ett väldigt smart spelupplägg, som bygger på olika kort. Du kan även röra dig fritt från gruppen om du vill eller behöver. Det går att åka på ett eget uppdrag för att lösa något som resten av gruppen får nytta av senare. Samarbete är nyckeln till framgång.

Foto: Senses.se - Tales from the Loop: The Board Game - Översikt igen.
Foto: Senses.se

Sammanfattningsvis så kan jag inte ge ett annat betyg än ett måste till Tales from the Loop: The Board Game. Hade det funnits en svensk version och om reglerna hade kunnat vara något mer lättöverskådliga till en början så hade betyget helt klart blivit full pott!

Versionen vi testade var den vanliga versionen, inte Deluxe-versionen som visas i videoklippet.

Förlaget Fria Ligan skickade recensionsexemplar av detta spel. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan ni läsare (konsumenter) är de vi skriver våra oberoende intryck för

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.