Hem » Recension: Hitster
Hitster recension senses Guld

Recension: Hitster

av senses.se

Såvida du inte levt under sten (eller utomlands) sista åren så kan du omöjligt inte åtminstone hört talas om sällskapsspelfenomenet Hitster. Spelet är skapat av svensken Marcus Carleson och resutlatet av en braistorming-session kring middagsspel 2019 samt fullt finansierat på kickstarter 2020, enligt hemsidan. Konceptet för detta musikspel går ut på att placera tio låtar i rätt kronologisk ordning på en tidslinje. Det kan låta enkelt, men ju fler kort du samlar på dig desto snävare blir tidsramen du ska pricka in – och åren (årtiondena) går fort ju äldre man blir! Själva spelkonceptet med tidslinje är dock inte Marcus egna påhitt utan bygger på det klassiska spelkonceptet Timeline, vilket också har anammats av bland annat populära MIG-serien i deras senaste 0-1000-spel.

Hitster spelets innehåll med Xiaomi-högtalare
Allt du behöver, förutom spelet, är ett Spotify-abonnemang så du kan välja låt. Och en trevlig högtalare är stort plus. Foto: senses.se

Upplägget är enkelt: man utser en spelledare med en smartphone och ett Spotify-abonnemang (det krävs betalabonnemang för att man ska kunna välja låt). Sedan läses en QR-kod av på baksidan av ett kort och telefonen läggs ned med skärmen dold, så spelledaren inte får svaret. En låt börjar spelas (förslagsvis i din fina, smidiga och kompakta bärbara högtalare du ställt mitt på bordet) och så är spelet igång. Lite beroende på vilken svårighetsgrad man vill köra och vilket upplägg så skiljer sig gången åt lite, men i princip går det ut på att man ska identifiera låt och artist (nog så knivigt med alla remakes på kända låtar) för bonuspoäng och sen – viktigast av allt – placera in kortet på tidslinjen där man tror det ska vara. Gör man det korrekt vinner man kortet och kan spela vidare, har man fel förlorar man alla kort man samlat på sig under omgången – så här finns en gambler-dimension också. Det finns också bonuskort, ”Hitster”-kort som man bland annat kan använda för att byta låt om den som spelas är för svår eller eventuellt byta tre sådana kort mot ett extra, gratis spelkort på tidslinjen. Man kan även satsa emot en annan spelare med dessa kort, om man tror denne placerat sitt kort fel på tidslinjen under sin omgång och få fördelar av det (om man har rätt).

Hitster musikkort med årtal
Handen på hjärtat – skulle du kunna ta dessa låtar uppspelade och med rätt årtal (spann)? Foto: senses.se

Ett fantastiskt koncept med en liten akilleshäl

En klok marknadsföringexpert som höll kurs i mingelteknik sa en gång: ”Två bra ämnen att alltid prata om med alla är mat (framförallt pizza) och film och tv, då alla har någon relation till dessa”. Vi skulle nog vilja lägga till ”musik” på den ämneslistan också, för alla har ju någon musik de har en koppling, något slags soundtrack till sina liv. Sen är det naturligtvis så att beroende på ålder och intresse så ligger lejonpartens av ens preferenser ofta inom ett ganska visst spann (årtionden), särskilt när det gäller film, tv och musik (pizza är väl tidlöst, så när som på ananas?). Hitster har en omedelbar charm med sitt urval bra låtar som blir riktiga stämningshöjare på festen – man vill låta många av dem spela klart långt efter att spelomgången är över! Men verkligheten ringar också in ett av konceptets svagheter och det är att människor med stort och brett musikintresse får väldig fördel här, där musiken sträcker sig över 100 år. Och ett gott minne hjälper storeligen också naturligtvis, men det hjälper ju alltid, i alla kunskapsbaserade spel. Grejen är bara den att andelen musik från ”förr” (vad det nu är) är betydligt mindre än musiken på denna sida 2000-talet, vilket gör att yngre och mer intresserade spelare får en fördel. Kanske kan man köra med någon slags handikapp, där exempelvis de som är födda på andra sidan 70-talet får bonuskort snabbare eller att de yngre inte kan byta tre kort mot ett spelkort? Det finns även Hitster-spel med andra, smalare profiler än detta (lite som SingStar 90s) så det är ju också ett alternativ, men vi får återkomma till test av dessa vid senare tillfälle.

Hitster på hotellrummet
I sommarstugan och på semstern – Hitster kan bli ny resekamrat framöver. Foto: senses.se

Summering Hitster

Det är lätt att dras med i charmen av detta spel och tack vare det breda och samtidigt folkliga urvalet låtar så blir det också som en slags bonus-DJ för festen. En massa låtar man går igång på och säger ”men den där låten var ju länge sen, den är ju bra!”. Hitster är enkelt för alla att förstå, enkelt att börja spela och väldigt brett som koncept (kanske ännu bredare än film och tv som sällskapsspel, vi älskar Master of Movies men det blev aldrig någon stor hit utanför kretsen ”filmnördar”). Lite beroende på din konstellation spelare så kommer omgångarna bli olika, men här finns tillräckligt med utrymme att anpassa reglerna så upplevelsen passar de flesta (förutom de som verkligen hatar musik – finns dom?).

För oss blir Hister en av sjävklarheterna att packa ned till semestern, till sommarstugan eller att dra fram på högtiderna som väntar i sommar (nationaldagen och midsommar, till exempel). Ett solklart måste för alla älskare av sällskapsspel och diggare av bred musik och vi ser fram emot att testa fler versioner snart.

Hitster skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

 


This post is also available in English: Read the English version here.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.