Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehörMöss Test: SteelSeries Prime Wireless (mus)
steeelseries prime wireless test senses Silver

Test: SteelSeries Prime Wireless (mus)

av senses.se

För ett par månader sedan testade vi och tokhyllade SteelSeries Prime+, en trådbunden mus med ultralätt vikt och episk precision. Dagens betraktelse är SteelSeries Prime Wireless – i princip samma mus, men utan sladd (med en sändare istället) och ett par hundralappar högre pris. Värt?

Prime Wireless liknar Prime+ på nästan varje punkt, så du bör läsa igenom testet ovan för att få mer kött på benen – fokus här kommer att ligga på jämförelse. På plussidan så behåller Prime Wireless alla goda egenskaper som den trådbundna har: precisionen, programvaran, ergonomin och känslan. Ska man vara petig så är avläsaren här 50 IPS lägre, eftersom TruMove Pro-avläsaren (450 IPS) här bytts ut mot en TruMove Air (400 IPS). Men vi tvivlar på att att den genomsnittliga användaren kommer märka av det speciellt mycket.

SteelSeries Prime Wireless trådlös mus test senses
En bra mus, utan krusiduller. Sidoknapparna är dock inte optimala. Foto: senses.se

Trådlösheten är ett stort plus för de flesta användare, helt klart, men som vanligt är ingenting gratis. Förutom prislappen så kräver musen också en sändare, som denna gång är av USB-C-typ. Problemet med den är storleken och hur petig den är med strömkällan – något som konfunderar oss storligen, då dess strömbehov torde vara minimalt? Vi hade först strul att koppla in musen överhuvudtaget, men tack vare programvaran GG och medföljande USB-C-adapter så blev det initiala problemet löst genom en firmware-uppdatering, som var synnerligen pedagogiskt utformad. Däremot vägrade sändaren fungera inkopplad i vår USB-hub eller ens via en extern USB-C-adapter till Mac. Enda sättet vi fick den att lira problemfritt i datorn var via datorns egna USB-C-portar. Och då inträder nästa problem: sändaren är så bred att den omöjliggör användning av båda USB-C-portarna samtidigt. Du som har två skärmar och måste dra ström på en port får ett reellt problem här. Detta blir ett klar minus för konstruktionen och vi önskar att musen haft någon slags Bluetooth-lösning också, för de som inte behöver 100% laggfri respons av sändaren (för e-sport och dylikt).

SteelSeries Prime Wireless trådlös sändare USB-C
Sändaren är precis för bred för att samverka med annan USB-C-kabel… Foto: senses.se

Annars är det som Henric skrev i sin recension i princip bara plus och en ren njutning att använda denna mus till arbete och vardagsspelande. Musen ligger bra i handen (nu finns även en ännu lättare mini-version av den) och ska enligt SteelSeries själva passa både höger- och vänsterhänta. Samtidigt sitter sidoknapparna återigen lite dumt och man kommer ofta åt dem av misstag, vilket kan resultera i oönskade klick.

SteelSeries Prime Wireless undersida
Här ställer du CPI i programvaran. Foto: senses.se

Summa summarum så är Prime Wireless en kanonbra mus, men den lite ogenomtänkta sändarens design, den extra femhundralappen och de halvdumt placerade sidoknapparna blir onekligen smolk i bägaren på en annars lysande produkt. Har du bara USB-C har du förvisso inget val (om du inte vill koppla in trådad mus via USB-docka) och trådlöst är alltid smidigare, särskilt när batteritiden är så bra som den är här. Som helhet nosar denna mus på samma betyg som förra (en nia, alltså ett måste) och det är vi beredda att höja den till när sändaren får en smalare design eller tillåter oss driva den genom extern anslutning. Nu slutar den istället på varm rekommendation och ersätter Rival 650 som ny referens i trådlösa mus-kategorin.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.