Hem SpelRetro Idag släpps SNES Classic Mini – så bra är den
snes classic mini recension Silver

Idag släpps SNES Classic Mini – så bra är den

av senses.se

Få kulturgärningar har varit så stora som Nintendos beslut att samla ihop spelklassiker från tv-spelens guldålder (läs: 70- och 80-talisternas barndom) och ge ut som mini-paket med modern HDMI-anslutning och två dussin spel förinstallerade. Retro är enormt stort och fortfarande går gamla 8- och 16-bitsmaskiner i gott skick för stora pengar på auktioner. Välbevarade spelklassiker med kartong och manual, såsom Secret of Mana, kan gå loss på flera tusenlappar. Och visst är det en speciell känsla att äga allt i originalutgåvor, men det är samtidigt orimligt dyrt, kräver mycket förvaringsplats och inte helt optimalt ur anslutningssynpunkt med tanke på att alla gamla maskiner har analoga anslutningar.

snes classic mini spelen

SNES Classic Mini är årets mini-retro-tv-spel-utgåva, som alltså fokuserar på det bästa från Super Nintendo-tiden. Här finns alla klassiker du kan önska såsom Super Mario World, Secret of Mana, Super Metroid, Super Castlevania IV och en överraskning i form av det aldrig tidigare släppta Star Fox 2 (som dessutom är riktigt bra). Under skalet sitter exakt samma hårdvara som det gjorde i förra årets NES Classic Mini (det krävs inte mycket för att emulera en 20+ år gammal konsol) och detta lär väl öppna upp för samma modifikationer som sist, där användare kan jailbreaka sina maskiner och tanka på fler ROM:ar av spel (något som inte är helt lagligt).

Hela charmen med Nintendos mini-konsoler är att de funkar så snyggt och fint direkt ur lådan. Eller nja, du får inte med en strömadapter (återigen) men du lär ha x antal USB-adaptrar liggandes, inte minst från alla mobiler och tillbehör. Denna gång ingår två spelkontroller med något längre – men fortfarande lite för kort – kabel samt HDMI-kabel för anslutning till bild-/ljudkälla.

Star Fox 2

Star Fox 2

Den kritiske skulle eventuellt kunna hävda att SNES Classic Mini inte är lika kraftfull och mångsidig som att bygga en egen Retropie, som dessutom klarar av att emulera en massa gamla spelformat och även arkad (Nintendo använder ju samma mjukvara, RetroArch som finns i Retropie). Och det är en poäng, men samtidigt får du här en maskin som är redo att köras direkt ur lådan utan meck, har snyggare gränssnitt och licensierade (100% lagliga) ROM:ar av spelen, vilket är väl värt att stödja.

Precis som med NES Classic Mini så har försäljningshysterin varit total och SNES Classic Mini bokades i princip upp helt och hållet i hela världen dag 1. Samtidigt är utpriset denna gång nästan dubbelt så högt (i Sverige, i USA är det samma som sist) – 1 499 kr mot 799 kr, något som inte kan rättfärdigas med att man skickar med en extra kontroller (det är ju exakt samma hårdvara inuti som emulerar, bara skalet och formatet som är annorlunda). Den tveksamma kemikalieskatten är också bara en liten del, ca 60 kr på maskinens vikt (900 gram). Nej, detta är givetvis en konsekvens av den stora bristen på enheter och att det är ett lång led av kommersiella intressen i detta; från den svenska distributörer Bergsala (som har högre nettopris mot ÅF denna gång) till handlare, som slår på ännu bättre förtjänst på en vara de vet säljer slut långt innan den ens är släppt (vissa handlare tar uppemot 2 000 kr!)

Secret of Mana

Secret of Mana – kommer som upphottad remake 2018.

Den goda nyheten är att det kommer fler enheter av NES och SNES Classic Mini nästa vår / sommar, har Nintendo meddelat. De dåliga nyheterna är att om du inte förbokat eller redan har en nu så kommer det bli mycket svårt att få tag på en innan dess. Då gäller andrahandsmarknaden där priset står på mellan 2 000-3 000 kr. Men det kanske det kan vara värt om du lovat någon den till jul men inte bokat i tid?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.