Shokz har äntligen släppt en efterföljare till Shokz Open Fit. Och inte vilken efterföljare som helst. Nästan allt som saknades eller haltade lite med första versionen har rättats till och Shokz har lyckats riktigt bra med efterföljaren. Det är givetvis Shokz Open Fit 2 + vi pratar om och den noggranne har redan observerat pluset efter namnet. Så det är inte bara efterföljaren utan dessutom generation två av den. Men det finns en specifik del som Shokz hade kunnat göra bättre, rejält bättre. En förlorad möjlighet rent ut sagt. Men förutsättningen finns för att i efterhand rätta till det och när den biten finns på plats finns det inte mycket kvar att anmärka på.

En introduktion – Shokz Open Fit 2 +
Det är något av en ynnest att få följa en ny typ av produkt steg för steg och se utvecklingen. Vi minns faktiskt känslan första gången vi testade Shokz Open Fit och vi visste inte riktigt vad vi skulle tycka. Allt eftersom har både användningsområden och styrkor blivit uppenbara. Shokz följde sedan upp med Shokz Open Fit Air, en budgetvariant av originalet. Skillnaden var inte speciellt stor förutom utseende och passform.

Men med Open Fit 2 + har nivån höjts på precis alla områden. Fler funktioner, touch- och fysiska knappar, snabbare laddning och rejält uppgraderad batteritid, ÄNTLIGEN trådlösladdning av etuiet (vilket också är enda men den stora skillnaden jämfört med Open Fit 2), bättre IP-klassning, Bluetooth 5.4 och så vidare. Givetvis kommer allt detta med ett pris, de har blivit tyngre. Hela 1,1 gram per lur. Det kan låta lite men öronen är känsliga och man märker direkt den extra tyngden.

Ljudet – en förbättring på riktigt!
Med första versionen uttryckte vi att användningsområdet var begränsat. De lämpade sig bäst för löpning i enskilda miljöer, inte speciellt övertygande på cykeln och på gymmet blev det distraherande med alla bakgrundsljud. På kontoret däremot var Open Fit perfekta. Som headset har du bra koll på ljudnivå på din egen röst, du slipper få hjärtsnurr när en kollega plötsligt står bredvid dog och ljudkvaliteten är tillräckligt bra för att musik om omgivningen är hyfsat tyst. Mycket av allt detta berodde på den hyfsat klena ljudåtergivningen.
Men med Open Fit 2 + har ljudkvaliteten blivit tillräckligt bra för att ljudet inte ska bli obehagligt vid lite högre volym. Det är framför allt tillskottet av ett 17,5 mm stort basmembran som både mellanregister och bas fått muskler. Det gör att du faktiskt kan använda dem i kollektivtrafiken (givet inte med hur mycket bakgrundsljud som helst) vilket faktiskt inte var ett alternativ med föregångaren.
Upplevelsen – Shokz Open Fit 2 +
Vi gav oss ut på cykeln och fick lite blandade resultat. Har du lite motvind förutom din egen genererade fartvind så hör du ganska lite. Du hör, men upplevelsen blir inte tillräckligt bra för att övertyga. Med lite lägre takt och exempelvis en ljudbok blir det bättre. I löpspåret blir den extra tyngden något som vanan får ta hand om men i övrigt var det perfekt. Ja, nästan i alla fall. Passformen med Open Fit 2 + är något mindre än tidigare versioner och då och då känns det som att en hörlur är på väg att ramla loss. Men det är mest en känsla, de har än så länge inte lossnat.

På kontoret har Open Fit 2 + fått utökad kapacitet eftersom du numera har tillgång till dedikerade samtalsfunktioner på de fysiska knapparna. Och nu kommer vi till den bit där vi faktiskt blev ganska besvikna. De fysiska knapparna har i stort ersatt touchfunktionen på de tidigare lurarna. Och vad kan vi då göra med touchfunktionen numera. En enda grej, aktivera voice assistant. Inget mer. Minst sagt en besvikelse. Som vi skrev är detta dock en mjukvarufunktion och vi har tidigare märkt att uppdateringarna hos i Shokz appen faktiskt berikar med nya funktioner. Så det finns hopp. För det vi exempelvis skulle vilja göra är att kanske renodlat använda touch-knappar till telefonsamtalsfunktioner. Knappalternativen med 1-klick, 2-klick, 3-klick och lång-klick finns redan integrerat på de fysiska knapparna (även om det är ganska begränsat med vad du kan ställa in även med dem). Så varför inte ge oss användare lite spelrum, som med nyligen testade Anker Soundcore Sport X20, och få välja själva. Musikkontroller på knappar och samtalskontroller på touchknapparna hade varit en perfekt uppdelning. Men som sagt, det finns hopp! Dessvärre är detta genomgående med Shokz hörlurar då även Shokz OpenRun Pro 2 (Mini) hade liknande begränsningar.

Kontentan – Shokz Open Fit 2 +
Shokz Open Fit 2 + är rakt igenom ett rejält lyft jämfört med föregångaren och vi blev denna gång imponerade av ljudet. Djupet, fylligheten, tydligheten och kanske framför allt kraften i ljudbilden är påtagligt bättre. Att äntligen kunna ladda trådlöst är även det en stor grej. Att inte kunna ladda trådlöst börjar kännas omodernt. Är du på resande fot och vill ladda omvänt trådlöst från din exempelvis Xiaomi 15 Ultra i tio minuter för att klara flygresan är alternativet med att gräva fram en sladd rätt tröttsamt. Framför allt när allt annat med Open Fit kändes innovativt och nytt. För vi ska komma ihåg att vi testade Open Fit redan i september 2023 så om inte Shokz var först ut med denna typ av hörlur så var de i vilket fall bland pionjärerna!
Shokz var som sagt tidigt ute men har allt eftersom fått konkurrens. Anker Soundcore Aerofit Pro och Huawei FreeArc är två exempel. Produkterna är dock väldigt lika varandra, dock sticker Open Fit 2 + ut gällande två saker, trådlösladdning och pris. Det är ganska dyra jämfört med dess konkurrenter. Vi har än så länge inte samma historiska kunskap, det vill säga livslängd, om konkurrenterna men följer Open Fit 2 + sin föregångare i kvalité så har de en lång livstid. Vilket bitvis möjligen kan motivera det höga priset. Får vi dessutom in valfriheten med knapparnas funktioner framöver så kommer då valet att bli betydligt enklare får då kommer Shokz Open Fit 2 + absolut kännas privärda.
Shokz skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
This post is also available in English: Read the English version here.
Så här sätter vi betyg på Senses