Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Recension: Seagate Beskar Ingot Drive Firecuda 530 M.2 SSD 1TB
Seagate Mandalorian SSD PS5 Nvme m2 recension Guld

Recension: Seagate Beskar Ingot Drive Firecuda 530 M.2 SSD 1TB

av senses.se

Rymdimperiet slår tillbaka! Seagates Mandalorian-brandade NvmE SSD av M.2-typ (”Beskar Ingot Drive”) tar revansch för den inte-fullt-lika-imponerande, externa Mandalorian-SSD:n och erbjuder ett väldigt intressant val för dig som letar mer internlagring till din PS5:a.

Seagate Beskar Ingot Drive M.2 PCIe GEN4 NVMe SSD i Playstation 5
Kylflänsen är rejäl, vilket bådar gott för prestanda och drift över tid. Foto: senses.se

Denna SSD-sticka kommer med en rejäl kylfläns förmonterad, givetvis med beskar-stål tema från populära tv-serien The Mandalorian, som i dagarna är aktuell med sin tredje säsong. Du lär dock inte få njuta så mycket av designen efter att ha packat upp den, då stickan är gjord för att stoppas in i en dator eller konsol som Playstation 5, där diskens specifikationer av läshastigheter upp till 7 300 MB/s gör den till en synnerligen lämpad kandidat att bygga ut interna lagringen i konsolen med (över 5 500 MB/s rekommenderas ju av Sony).

Firecuda 530 monteras enkelt in i din PS5:a och när vi startar upp den så erbjuder konsolen oss att formatera skivan och gör sen en egen mätning. Denna slutar på 6 543 MB/s, nästan 90% av den teoretiska maxhastigheten och en bra bit över den rekommenderade gränsen på 5 500 MB/s.

Seagate Firecuda 530 läshastighet PS5
Det är bra fart i Seagates M.2 SSD på PS5. Foto: senses.se

Mätvärdet gör också denna M.2-SSD blir nästan 30% snabbare än vår förra, interna M.2:a ADATA Legend 840. Men då måste väl Seagates Firecuda 530 vara dyrare också, tänker vän av ordning? Förvånansvärt nog inte, för där 2TB externa Beskar Ingot SSD:n faktiskt var dyr per GB, så är Beskar Ingot Drive i M.2-utförande faktiskt prisvärd istället. Knappt 1 600 kronor för 1TB vilket gör den cirka 250 kronor billigare än den långsammare, taiwanesiska konkurrenten.

För arbete och PC-användning så är sekventiellt läsande viktigt (eller i alla fall viktigare än för gaming) och här är just denna modell av Firecuda 530 inte klassledande (det finns, förvirrande nog, en annan Firecuda 530-M.2-modell som heter ZP1000GM3A023, som är lite dyrare och även har bättre, sekventiell prestanda). Men för dig som ska använda denna drive till Playstation 5 så lär den aspekten spela marginell roll och med tanke på priset, den rejäla kylningen och enkelheten i produkten så är det svårt att inte rekommendera Firecuda 530 Beskar Ingot Drive M.2 å det varmaste! Ett måste för dig med Playstation 5 och en given, ny referens-disk för ändamålet.

Seagate skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.