Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: ADATA Legend 840 M.2 SSD (PS5)
Test ADATA Legend 840 senses Silver

Test: ADATA Legend 840 M.2 SSD (PS5)

av senses.se

Playstation 5 har haft en strålande start sen lanseringen 2020 och även om Sony fortfarande har svårt med leveranser så börjar läget så smått bli bättre och det skriande behovet av mer disk-utrymme går faktiskt att göra något åt. För låt oss vara ärliga – den ultrasnabba SSD:n som är inbyggd i PS5:an må vara banbrytande, men med ynka 825 GB som endast ger 667 användbara GB så dras man med ständigt platsbrist i dagens spellandskap, där alltför många titlar nosar på 100 GB-strecket eller mer. Externa SSD:er fungerar bra och är prisvärda, men då endast för PS4-titlar – det blir för långsamt för PS5-titlar som Ratchet & Clank: Rift Apart som bygger på sömlös laddning du inte ska märka av. Enda lösningen därför – för oss som vill ha mer utrymmet för PS5-spel – är de allt mer närvarande SSD:erna på minnesstickor, så kallat M.2-format.

ADATA Legend 840 fungerar bra i ditt PS5. Foto: senses.se

ADATA Legend 840 1TB PCIe SSD Gen4 X4 M.2 2280 är en M.2-SSD med kylfläns (krävs av PS5-systemet för att inte riskera överhettning) och den når nästan upp till de rekommenderade specifikationerna som anger läshastighet på 5 500 MB/s (5 000+ MB/s) och sekventiell läskapacitet på 4 500 MB/s. Vi återkommer till den exakta prestandan nedan, men vi kan väl säga som så att det är en prisvärd M.2 SSD till din PS5 som du får här. Det stora problemet med dessa diskar har historiskt varit alldeles för många kronor per gigabyte – det kunde handla om att 1TB kunde kosta som drygt en halv konsol (eller mer!), något som är väldigt tveksamt värde i. Men några egentliga alternativ finns inte för intern lagring, samtidigt som man – ärligt talat – ju inte spelar fler än en handfull spel åt gången; så man kan hushålla med utrymmet också – även om det är tråkigt.

ADATA Legend 840 1TB kostar cirka 1 500 kr i skrivande stund och det får ses som klart konkurrenskraftigt. Det finns diskar på marknaden som är snabbare, men där samma kapacitet kostar det dubbla. Det är för dyrt för de flesta plånböcker. Och 512 GB känns för snålt. När vi stoppar in disken i PS5:ans SSD-slot så får vi prestandavärdet 5028,042 MB/s, ganska exakt vad som utlovas av tillverkaren och alltså runt 10% ifrån maxhastighet (här läser du guiden till att installera en M.2 SSD i ditt Playstation 5).

ADTA Legend 840 når inte riktigt rekommenderad maxhastighet (5 500 MB/s), men har funkat bra till de spel vi provat den med. Foto: senses.se

Du klistrar själv på kylflänsen på sidan med kretskorten och sen är det bara att tuta och köra. Antingen kör du minnet internt i din PS5:a eller externt via ett M.2-case som Asus ROG Arion (utan kylfläns där). Det bara funkar – och det går fort! Att flytta spel på 100 GB tar endast ett par sekunder och verklig prestanda i spelen skiljer sig inte nämnvärt från PS5:ans interna lagring, det kan handla om någon sekund eller två, men oftast inget som märks. Och skulle något spel prestera konstigt så är det bara att flytta just det spelet till det interna lagringsutrymmet istället.

En sak vi älskar med PS5:ans arkitektur är att den stöder både en expansion av den interna lagringen och en extern SSD samtidigt. Internt kan du köra upp till 4TB (om du har råd) och externt upp till 8TB, så du kan potentiellt skaffa dig nästan obegränsat med utrymme (även om det kommer att kosta dig som en mindre, begagnad bil i de allra största storlekarna). Bra där, Sony!

Summa summarum blir ADATA Legend 840 en schysst och prisvärd M.2-SSD för din PS5:a (eller dator, för den delen – kolla bara spec:ar på eventuell docka om du inte ska installera den internt, så att du inte får en rejäl flaskhals där). NvmE-kretsar av M.2-typ presterar onekligen väldigt bra men är idag inte sådan mängdvara att de ligger i de lägre prisnivåerna (särskilt med komponent-bristen globalt just nu). Men även om 1 500 kr är en viss investering så är Legend 840 ett prisvärt, om än inte billigt, alternativ att spana in. Du får inte helt full blås, men i praktiken skiljer rätt lite i verklig prestanda för nästa halva priset mot de snabbaste konkurrenterna.

ADATA skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver med er läsare (konsumenter) i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.