Hem Hälsa & Skönhet Så behandlar du myggbett
Mygga

Så behandlar du myggbett

av senses.se

Sommaren är underbar och det tycker nog myggorna med. Med våra tunna sommarkläder och nakna armar och ben så blir vi lätta byten. Ofta märker vi inte ens av att myggorna smugit sig på oss förrän efteråt när det kliar och svider efter deras bett.

Orsaken till att det kliar är att myggan sprutar in saliv i bettet när den vill suga blod. Saliven får kroppens immunförsvar att reagera, svullnad uppstår och det börjar klia.

Här kommer tips på hur du kan lindra dina myggbett:

  • Allergimedicin med antihistaminer t e x Kestine (allergimedicin mot pollen) har visat sig hjälpa även mot myggbett. Ta en tablett en halvtimme innan du ska vistas i myggrika miljöer så får du bäst effekt.
  • Myggmedel går att få tag i på apoteket. Det innehåller ämnen som gör att myggorna får svårt att lokalisera dig eftersom deras luktsinne påverkas. Medlet fungerar som en slags maskering. Om de inte känner din lukt så söker de sig till någon annan istället.
  • Om du vill prova en gammal huskur så kan du lindra dina myggbett med hjälp av kall filmjölk. Häll filmjölk över bettet och låt verka en liten stund, gnugga sedan in filen, vänta igen och torka sedan bort filen.
  • Basilika har antiinflammatoriska egenskaper som skulle kunna hjälpa svullnaden samt lindra. Gnid färska basilikablad mot myggbettet så kliar det mindre.
  • Ett annat knep är att hålla myggbettet under kallt, rinnande vatten en stund alternativt hålla en isbit mot det. Då brukar klådan avta.

Försök att undvika att klia på myggbetten eftersom det annars förvärras och infektion kan uppstå. Ett trick att ta till är att sätta en tejp bit över myggbettet, på så sätt skyddar du dig från att t e x klia sönder dina bett i sömnen.

 

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.