Hem SpelMac Recension: Diablo III – Fantastiskt – och jävligt frustrerande

Recension: Diablo III – Fantastiskt – och jävligt frustrerande

av senses.se

Alla som följt senses.se vet att jag sett mycket fram emot Diablo III. 15:e maj var väntan över. Typ. Efter att ha varit med om en riktig fjasko-start med fatala buggar och servrar som överbelastades av miljontals spelare (trots att Blizzard hade räknat med ett stort antal) så lät jag bli spelet ett par veckor och väntade på lite patchar och uppdateringar. Ett så stort och populärt fullpris-spel ska inte ha så stora problem, men det visade sig att de första veckorna bara var början…

För dig som är obekant eller bott i en grotta senaste decenniet så är Diablo III ett action-rollspeläventyr (enkelt förklarat ”gå runt och döda allt som rör sig genom att klicka på det”). I all sin enkelhet var det – och är det – genialt. Det är superenkelt att förstå, komma in och helt förlora sig i. Jakten på ära, nya äventyr och vapen/magiska föremål är något varje action-älskande samlare omedelbart förstår.

12 år har gått sen sist och mycket har hänt, estetiskt. Diablo III är ett fantastiskt snyggt och fantasirikt spel. Från karaktärer, ljus- och vädereffekter, till de mest storslagna och omväxlande miljöer och ”banor” du kan tänka dig. Slutbossarna är riktigt maffiga och trots sin relativt avancerade grafik och ljud så funkade spelet helt OK att köra på en Macbook Pro från 2011 utan grafikaccelerator (20-25 fps överlag, en del lagg när mycket händer på en gång – men värst är hopp-buggarna pga servern).

Så långt är Diablo III ett av årets absolut bästa spel. Men – och detta är ett stort MEN, det är oförklarligt och oförlåtligt hur plågat spelet är ännu i skrivande stund av buggar, uppdateringar och framförallt nedtid. Ja, du läste rätt. Du förstår, du kan inte spela Diablo III alls (ens ensam) utan en interntuppkoppling. Yes, it’s true. Varför Blizzard valt att tvinga på oss det är för mig ett stort – och irriterande – mysterium, då jag inte har uppkoppling överallt jag tar med min bärbara dator (ex på flyg). Kanske har det med piratkopiering att göra, kanske inte. Som salt på såren, så är det inte bara din uppkoppling du är beroende av – utan även Blizzards skakiga servrar. Och bara två senaste dagarna har de varit nere två gånger för underhåll, vilket gör att du alltså inte kan spela spelet alls. Alls! Snart två månader efter release, när spelet skulle ha varit klart att spela och du betalar fullpris, så går det fortfarande igenom uppdateringar och patchar á la Windows…

Det är sorgligt och djävulskt irriterande att ett så bra spel skötts så väldigt dåligt. Servrar kan gå ned, ja, och 8 miljoner spelare är mycket (eller vad siffran nu är). Men dessa spelare har ändå betalt 450 kr per näsa för att få spela, så lite pengar i kassan bör finnas att fixa problemen med. Det är så urbota korkat att tvinga spelet koppla upp sig även i singel-läge att jag vill gå upp i atomer. Nej, jag bryr mig inte om alla auktionshus, multiplayer och chattar och fan och hans moster – sure, låt spelare autentisera sig att de har köpt en originalkopia och allt det där online, men låt folk spela när de vill och utan att behöva koppla upp sig mot servrar (som till råga på eländet inte funkar!)

Egentligen vet jag inte vad jag ska säga om Diablo III. Å ena sidan tycker jag det är ett fantastiskt spel (när jag kan spela det), å andra sidan är det på gränsen till lurendrejeri att kräva folk på pengar och sen inte låta dem spela. Mitt råd blir vänta… och håll koll på nätet. När du slutar läsa om alla serverproblem (om någonsin…) så köp direkt, det kommer att vara lika bra då.

Betyg 4 av 5 - Spel - senses.se

(Och Bilizzard, kul och bra att man kan köpa spelet digitalt (miljövänligt att slippa alla kartonger och onödiga manualer som bara tar plats). Men när ni slipper kostnad av att skapa, frakta och sälja fysiska kopior kan ni väl slå av en 100-ing på den digitala prislappen?)

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.