Hem Film & TVBlu-ray Recension: Psycho – 60th Anniversary (BD)
Psycho - Bluray omslag Guld

Recension: Psycho – 60th Anniversary (BD)

av Henric Brandt

Alfred Hitchcock (1899-1980) ville göra en liten, enkel lågbudgetfilm. Han använde sitt crew från sin TV-serie Alfred Hitchcock presents och valde att filma allt i svart-vitt, då det var mycket billigare. Filmen blev Psycho och handlar – som vi nog alla kommer ihåg – om Norman Bates (Anthony Perkins) och hans motell. Marion Crane (Janet Leigh) är på flykt från lagen och besöker motellet sent på natten. Den trevlige och artige Norman Bates tar emot och snart visar det sig att allt verkligen inte står rätt till.

Den här recensionen kommer inte handla så mycket om filmen Psycho, utan mer om den episka utgåvan som Universal har knåpat ihop till 60 års-firandet av Psycho. Först ut så är det här versionen som gick på bio 1960 och inte den nedklippta versionen som släppts på hemma-marknaden förut. Filmen klipptes om redan under biovisningarna. Jag vill inte gå in och spoila exakt vad som klipptes bort och nu är tillbaka utan det är roligare för er att upptäcka det själva. Den andra, klippta versionen följer även med på skivan om man vill jämföra.

Bilden i 1080p är så skarp och fin som den kan bli med gammal filmstock och svart-vita foto. Ljudet i Dolby Digital 5.1 är fint och troget original-ljudet. Det finns ingen 4K-version släppt i Sverige, men den finns att få tag i utomlands.

Det som verkligen pushar upp betyget på den här utgåvan är det gedigna extramaterialet. Det finns massor av godis här för en filmälskare. Intressant är bland annat den klassiska duschscenen – med och utan musik. Här ser vi verkligen hur viktig Bernard Herrmanns musik är och tänk då på att Hitchcock ville från början inte ha någon musik alls i filmen. Han ändrade snabbt sitt beslut när han hörde ett utkast av temat.

Alfred Hitchcock hade för vana att synas i alla sina filmer och det gör han även denna gång. Utanför Marion Cranes jobb ser vi hans klassiska siluett. Kul fakta är att i den bedrövliga remaken av Psycho, som kom 1998 med Vince Vaughn som Norman Bates, så står en Hitchcock look a like på samma plats och skäller ut regissören Gus Van Sant.

Sammanfattningsvis så kan jag inget annat än att rekommendera Psycho i denna Blu-ray som firar filmens 60 årsdag. Visst har filmen åldrats och den kanske inte är så läskig nuförtiden, som då det begav sig, men utan Psycho hade vi inte haft den uppsjö av skräckfilmer som lånat och inspirerats av mästerregissören Alfred Hitchcocks ”lilla lågbudget-film”, en film som tog en hel värld med storm. Denna utgåva är ett solklart måste för den som har upplevt filmen förut och för den som vill uppleva filmen för första gången.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.