Hem SpelPlaystation 4 / PS4 Grattis Playstation, 25 år idag!

Grattis Playstation, 25 år idag!

av Christian Magdu

Idag, för exakt 25 år sen (en människo-generation!) ändrade Sony hela hemkonsol-marknaden med releasen av Playstation (1), ett projekt som från början skulle varit en CD-enhet för Nintendos konsoler men samarbetet föll ihop och istället blev det en av deras största konkurrenter. Första, klassikt grå konsolen sålde över 100 miljoner exemplar och kom förra året som en – tyvärr inte särskilt bra – Classic Mini-version. Uppföljarkonsolen – Playstation 2 – är än idag världens mest sålda hemkonsol med nära 160 miljoner skeppade enheter (nosas i hälarna av Nintendo DS, som sålde cirka 150). Playstation 3 – som sålt sämst av alla modeller med ”bara” 87 miljoner exemplar – hann vi skriva om en del på senses, även om vårt fokus sen 2013 ligger på Playstation 4, som till dags dato sålt strax över 100 miljoner-strecket och är stabil tvåa – även om den inte lär peta ned Playstation 2 från tronen innan Playstation 5 släpps hösten 2020. 2016 fick vi den ultimata versionen av PS4:an i form av PS4 Pro, som bland annat gav oss spel i 4K.

Du kan läsa mer om Playstations historiska resa på Sony Interactives egna sajt.

Playstation-spel vi minns

I fråga om unika titlar till formatet som fått toppbetyg, så är Sony endast utmanade av Nintendo. Playstation har njutit succéer som Kojimas banbrytande Metal Gear Solid, plattformsklassikern Crash Bandicoot, Final Fantasy VII (som kommer som remake nästa år), Tekken 3 och Gran Turismo – för att bara nämna några.

På PS2 hade vi titlar som Ratchet & Clank, God of War (det allra första), Jak & Daxter och GTA: San Andreas. PS3:an gav oss minnen med Uncharted-spelen, The Last of Us och Batman Arkham-spelen (som inte var unika för formatet).

Och på PS4:an har vi på sistone njutit succéer som God of War-rebooten, Spider-Man och nyligen släppta Death Stranding.

Hela senses-redaktionen höjer ett glas idag och en Dual Shock-kontroll och utropar ”hipp hipp hurra!” för ett format som varit med oss sen tonåren (!) och som vi hoppas kommer vara med oss minst 25 år till!

Ikväll firar vi Playstations 25 årsdag i Stockholm, håll utkik på våra sociala medier för bilder!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.