Hem SpelPC Derby: FIFA 18 vs PES 2018
fifa 18 vs pes 2018

Derby: FIFA 18 vs PES 2018

av senses.se

Det har varit en årligt återkommande virtuellt derby länge. Det är David mot Goliat: EA, med i princip outtömliga ekonomiska resurser med sitt FIFA som onekligen är världens största online-sportspel (och sportserie), mot det japanska Konami som främst har sin brinnande passion för ”det vackra spelet” med PES (Pro Evolution Soccer). Genom åren har bucklan vandrat mellan de två rivalerna. Hur slutar årets derby, 2017?

FIFA 18 bjuder på ett gäng grymma och några mindre lyckade uppdateringar. På plussidan blir det makalöst roliga enspelarläget The Journey, förbättrat i år (det slutade ju lite tvärt i FIFA 17…), samtidigt som man lagt in smarta spelförbättringar såsom superenkla och smidiga byten under ”dödtid” i matcherna och även automatiskt dribblande från spelarnas sida. Presentationen är som vanligt helt strålande och det gäller såväl grafik som de överlägsna kommentatorerna, som både känns smarta och levande. Spelet presenteras i knivskarp 4K med sprudlande HDR-färger på PS4 Pro och vi återkommer  snart om hur det förbättrats på Xbox One X inför premiären av maskinen, då vi också testar en mängd andra X-förbättrade spel.

FIFA 18 – fortfarande bäst presentation som helhet (grafik, ljud och känsla av tv-match)

På minussidan har man valt att i år slå av på tempot – rent bokstavligt. Detta kanske kan ge mer ”realism” och tid för taktiskt tänkande, men det drar också ned pulsen i upplevelsen som helhet. Spelet känns trögare och mer tungrott, även om det också blixtrar till i fråga om spännande situationer och snygga anfall. I avdelningen fysiskt spel och utmaningar ligger FIFA 18 också en bit efter PES 2018, där spelarna känns mer aggressiva och öppna för kroppskontakt, medan de i FIFA 18 oftare trevar att gå in i närkamper med hela sin tyngd – vilket också gör försvarsspelet svårare. Innan patchen var det också lite för lätt att göra mäl, något som gav en känsla av slump till det hela (men det är som sagt förbättrat nu).

fifa 18 ronaldo

PES 2018 kämpar som vanligt med att komma ikapp på flera områden: menyerna är fortfarande fula och föråldrade, kommentatorerna är förvisso något bättre än tidigare, men ändå för upprepande och ibland helt fel ute i sina analyser (vi körde värsta hawaii-matchen och fick kommentaren ”everyone is on their feet and very focused”, flera gånger!). Grafiken, som skalar upp till 4K på PS4 Pro men saknar HDR, är väldigt mjuk och fin i animationerna – när två spelare krockar i en huvudduell så jublar man åt hur snyggt det är. Men ansiktsmodellerna är något plastigare och mindre övertygande än konkurrentens (Konami meddelade i dagarna att man inleder samarbete med Arsenal för att få till ”bättre ansiktsmodeller”). Det finns inget egentligt enspelarläge (annat än de klassiska, bland annat Become a Legend) och online-funktionen är mindre stabil än EAs. Och eftersom färre spelar PES än FIFA blir också matchningen något långsammare (undantaget FIFA 18 på Nintendo Switch, som är en väldigt begränsad online-upplevelse där du inte kan utmana vänner över nätet till exempel, utan bara lokalt). Att PES 2018 fortfarande har så få licenser gör också att inlevelsen från FIFA 18 uteblir i samma utsträckning, även om man kan ladda ned patchar som fixar till lagen och spelarnas namn, samt deras ansikten och tröjor.

pes 2018

Men – på en enda punkt slår PES 2018 FIFA 18. Och det är den viktigaste punkten av alla visar det sig: spelkänsla. PES har länge haft ett otroligt driv och flyt sin sin fotboll, där spelarna känns både pigga, intelligenta och kreativa. Här sker fortfarande saker man aldrig riktigt sett eller räknat med förr och tillfredsställelsen i att göra ett spektakulärt mål, som är en på miljonen, är fortfarande oöverträffad.

pes 2018

Så det blir till att konstatera att matchen FIFA 18 mot PES 2018 är som en match mellan Holland och Island. På pappret sitter Holland på alla fördelar och gör individuellt makalösa saker på planen. Men från ingenstans kommer en isländsk våg av kreativitet, laganda och kärlek till spelet som till slut slår Holländarna med ett klart och tydligt måls skillnad – kanske på övertid? FIFA 18 är ett bra spel och har egentligen alla fördelar – utom en. Och i vår bok är det den enda fördelen som ändå gör PES 2018 till det bättre fotbollsspelet i år; det är helt enkelt roligare fortboll att spela. Och det måste väl ändå vara huvudsaken?

Vinnare 2017 års derby: PES 2018

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.