Hem LjudHörlurar Test: Supra Nero-TX
Supra Nero-TX recension senses Guld

Test: Supra Nero-TX

av Christian Magdu

Alla hemmabiofantaster därute vet vad Supra är. Den svenska kabeltillverkaren från idyllen på västkusten erbjuder allt ifrån enklare högtalarkablar till lyx-produkter med guldplätering som kostar 10 000 kr (för en enda kabel alltså). Nu ger de sig även i i True Wireless-segmentet med Nero-TX, ett par hörlurar som imponerar och har en väldigt trevlig prislapp därtill.

Individuell passform

Rent designmässigt är Nero-TX rätt intetsägande. Två sobra, i princip symmetriska öronsnäckor blir beroende av R- och L-märkningen för att man ska sätta rätt snäcka i rätt öra – så lika och uniforma är de (fördelen är att du kan stoppa i dem på valfri magnet-plats i ladd-caset). Passformen är lite av en chansning på True Wireless, eftersom formen på öron och hörselkanaler är så väldigt individuell. För undertecknad satt de skapligt – inte lika ergonomiskt perfekta som Creative Outlier Gold, men stadigare än Panasonic RZ-S500W. När du väl satt i och vinklat dem rätt så sitter de dock bra och ger även generös bas, om vinkeln och storleken på kuddarna är optimal. Jag kunde med fördel plocka XL-storleken från Panasonic RZ-S500Ws öronkuddar (vilket är en extremt ovanlig storlek att få med) och då satt Nero-TX som en smäck. Supra säljer även ett paket med Comfort Tips, som är lite dyrare och lyxigare kuddar i formbart material. Dessa som finns på marknaden idag är inte specifikt utformade för TWS, men det är på g enligt initierade källor. Test-exemplaren fanns bara som Small / Medium, vilka ändå funkade över förväntan, men det ska bli kul att återkomma till dem när vi fått in storleken större (dessa Comfort Tips passar de flesta hörlurar som kör silikon-kuddar så det är väl värt att spana in för dig som vill ha ett lyft i komfort för rimlig peng). På viss musik så försvann lite av spänsten i basen med dessa tjockare, formbara kuddar, så återigen är det bäst att välja efter prioritering och preferens.

Supra Nero-TX finns även i vitt. Observera att det numera är USB-C istället för mikro (borde vara standard hos alla 2020). Foto: Sound By Sweden

Nero-TX: Mångsidigt laddnings-case

Lurarna kommer i en laddningsbar ask (case), som brukligt för true wireless med hyfsat standard storlek – aningen stor för byxfickan, men inte orimligt på något sätt. Skillnaden är att Supras case, fulladdat, håller för hela 80 timmar speltid,vilket är en galet imponerande siffra (lurarna klarar fem timmar kontinuerligt, så detta är alltså speltid på flera laddningar). Asken laddas via ett uttag som döljs av en gummi-port, där man finner en – något trång – USB-C-anslutning (passar perfekt med kabeln som ingår, men inte många andra vi hade på kontoret) och en USB-A utgång, vilket ger dig en kombinerad powerbank, där du kan dra ström från asken också vid behov, om du exempelvis behöver ladda smartphonen. Fiffig funktion och imponerande specar.

Case Supra Nero-TX Samsung Galaxy Live Buds
Storleksjämförelse Nero-TX med Samsungs Galaxy Buds Live. Koreanerna lyckas få till det mest fick-vänliga alternativet idag. Även om det är en fingeravtrycksmagnet. Foto: senses.se

Ljud över prisklassen i Nero-TX

Ljudet då? Det måste beskrivas som mycket bra. För priset är det faktiskt spektakulärt bra. Nero-TX kostar cirka 900 kr och de låter lätt som TWS-lurar som kostar det dubbla. Vi snackar värme, närhet, attack och snärt i ett imponerade mångsidigt mellanregistret samtidigt som basen inte snålas med heller (om du får precis rätt storlek på kuddarna för dina öron). Vad som imponerar lite extra är hur ”breda” Nero-TX är i sitt ljud; de passar i princip alla genrer lika bra: från Nisse Löfgrens live-inspelning av Bass & Drum Intro (perfekt att testa rum och instrument-definition) till Handsome Familys mer rytm- och slagverksdrivna Far from any Road. Frågan är om Nero-TX inte är det närmaste kvaliteten vi hittills bara fått i over-ear-lurar? Även en svår-återgiven låt, som Black Sabbaths Sabbath Bloody Sabbath, låter varken för ljus (Ozzys röst), för brölig eller för tunn utan balanseras väl.

Önskemål på nästa version

Nero-TX utvecklas, vårt exemplar är så färska så USB-C-porten är exempelvis helt ny feature (var mikro-USB i förra inkarnationen, vilket fortfarande anges i marknadsföringsmaterial). Så vi passar på att skriva lite önskelista för nästa version när vi ändå är igång: Förutom redan nämnda passform skulle vi gärna se inklusion av fler ljudkodeks. För priset är vi mer än nöjda med att vi, förutom SBC (som måste finnas) och AAC även får aptX, men vi leker med tanken hur mycket ytterligare välljud man skulle kunnat pressa ut med LDAC eller aptX HD. Licenser kostar ju förvisso, men förhoppningvis kan vi få se det i nästa inkarnation utan att priset går upp så blodigt (50-100 kr max)?

Supra Nero-TX recension senses
Foto: senses.se

Bluetooth 5.1 (eller senare) skulle också vara trevligt, inte för att Bluetooth 5.0 är något fel på, men det skulle ge längre, trådlös räckvidd än vad lurarna har nu (vi mätte upp cirka 20 meter utan större hinder i vägen).

Supra Nero-TX: Summering

Det är bara att ställa sig till hyllningskören: Supra Nero-TX är ett par fantastiska True Wireless-hörlurar som slår långt över sin viktlass (läs: prislapp). Med litet avdrag för passform så är toppbetyg inte långt bort och får vi en v2 med lite mer ergonomi, LDAC/aptXHD och ungefär samma prislapp så är toppbetyget givet. Detta är just nu det mest intressanta valet för TWS-lurar på den svenska marknaden och solklara nya referenser i budgetsegmentet (även om de står sig bra även mot mellansegmentet, rent ljudmässigt).

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

2 kommentarer

Adrian Stolpe oktober 9, 2020 - 17:27

Anc näms inte?

Svara
senses.se oktober 9, 2020 - 17:34

ANC nämns inte eftersom det inte finns på denna modell. Ska komma på nästa, Nero-TX Pro. Som vi givetvis kommer att testa.

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.