Hem SpelPC Recension: Mortal Kombat 1
Guld

Recension: Mortal Kombat 1

av Henric Brandt

I Mortal Kombat 1 får vi återigen stifta bekantskap med Liu Kang. Nu har han lyckats få kontroll över The Hourglass och därmed blivit The Keeper of Time. Med sina nyfunna krafter återstartar han universum och börjar om från början. Forna fiender kan nu bli vänner, goda kan bli onda och tvärtom. Snart inser Liu Kang att något inte står rätt till, det är någon som styr i bakgrunden och snart är den nya tidslinjen och alla involverade i den i direkt livsfara. Det enda som finns att göra är att samla ihop ett nytt team av krigare för att rädda universum och alla olika tidslinjer.

Foto: ©2023 - Warner Bros. Interactive Entertainment - Mortal Kombat 1 - High kick and blood.
Foto: ©2023 – Warner Bros. Interactive Entertainment

Som jag skrev när jag recenserade filmen Mortal Kombat så har jag aldrig varit ett superfan. Spelserien har alltid funnits på min radar och jag spenderade en del frustrerande tid med originalspelet på 90-talet då det begav sig. Problemet för mig med fighting-spel är att om man inte lär sig alla tusen olika knapp-kombinationer så blir spelet väldigt snabbt repetitivt och tråkigt.

Foto: ©2023 - Warner Bros. Interactive Entertainment - Mortal Kombat 1 - Strike a pose.
Foto: ©2023 – Warner Bros. Interactive Entertainment

Mortal Kombat 1 är andra gången som Mortal Kombat-serien rebootar sig själv. Det som är coolt denna gång är att spelet kan ses både som en reboot och en uppföljare. För allt som har hänt i de andra spelen har hänt i det här spelet och denna utspelar sig samtidigt i en annan tidslinje, något som är supertrendigt på film och tv nu. Det som är smått genialiska med det greppet är att det som förut var lite fånigt – när man mötte sin dubbelgångare i en strid – är numera är helt logiskt för att den versionen kommer från helt enkelt från en annan tidslinje!

Story-läget i fightingspel brukar ofta vara mer av ett nödvändigt ont men i Mortal Kombat 1 så är det en välskriven och ganska spännande historia. Det här är en perfekt ingång till universumet för dels förklaras en hel del av de tidigare spelet, samtidigt som du får en helt ny inblick i Mortal Kombat-världen.

Mortal Kombat 1 är precis lika överdrivet blodigt och galet som det skall vara. Det finns ingen hejd på fantasin om hur du kan fullkomligt krossa din motståndare. Det är inte helt lätt att få knapp-kombinationerna rätt men det finns en extremt detaljerad tutorial sektion där vartenda slag och special move finns med så du kan träna på dem.

I Mortal Kombat 1 så väljer du dels din huvudkaraktär som du strider med men också en Kameo (Cameo är namnet på när en känd skådespelare hoppar in och gör en litet inhopp i en film). Din Kameo hjälper dig under striden och rusar in och gör ett par moves och springer sedan ut igen. Ett kul koncept som öppnar upp striderna ännu mer.

Foto: ©2023 - Warner Bros. Interactive Entertainment - Mortal Kombat 1 - Slash!
Foto: ©2023 – Warner Bros. Interactive Entertainment

Jag är lite av en novis på fighting-spel, jag har förvisso spelat en hel del olika men jag har aldrig fastnat riktigt för att spelen blir ofta väldigt snabbt tråkiga för att jag inte kan alla special moves. Mortal Kombat 1 är ovanligt lätt att ta till sig för även fast jag spelade på medium-nivå så var det inga större svårigheter att hänga med och klara mig genom story läget. När det inte är för svårt så infinner sig inte irritationen och jag blir peppad att lära mig alla nya grepp för att göra min spelupplevelse ännu roligare.

Kontrollerna är allt annat än lätta att lära sig och det är en vansinnig mängd med kombinationer för att kunna bemästra allt, men som sagt tutorials är din vän och det är bara att nöta och nöta.

Grafiken är sanslöst snygg med otroligt detaljerade miljöer. Striderna vävs in sömlöst i story-läget och det blir lite som en interaktiv film förutom att du inte kan påverka handlingen. Förlorar du en strid som du måste vinna så får du försöka igen för att komma vidare. Det finns inga alternativa slut förutom att du kan välja vilken krigare du vill i sista kapitlet, men slutet blir det samma även om varje mellansekvens är animerad med den karaktär du valt.

Foto: ©2023 - Warner Bros. Interactive Entertainment - Mortal Kombat 1 - Rip my arm off.
Foto: ©2023 – Warner Bros. Interactive Entertainment

Förutom Story-läget så finns givetvis möjligheten att strida mot varandra, antingen mot botar, i soffan mot en kompis eller online. Det finns däremot få saker som är så förnedrande som att försöka ge sig in i en match online innan du är helt redo. Det finns otroligt duktiga spelare därute som gör processen pinsamt kort med dig om du inte är tillräckligt duktig.

De klassiska tornen finns även att utmana sig med. Det enklaste är med sex stycken strider och sedan ökar de och blir högre och högre. Det högsta tornet är oändligt många strider där det gäller att komma så högt som möjligt.

Nästa läge är Invasions och här kan du röra din karaktär genom olika miljöer och ställas inför olika strider för att komma vidare. Du kan inte röra dig fritt utan du kan endast röra dig uppåt, nedåt och i sidled. Här finns det möjlighet att köpa på sig olika uppgraderingar och sköldar. Vilket i sin tur leder till en annan sorts spelupplevelse.

Mortal Kombat 1 har ett par mindre skavanker som jag ändå vill nämna, även om det troligen kommer åtgärdas vid nästa patch. Jag testade spelet på Xbox Series S och upplevde att ljudet försvann ett par gånger under tiden jag spelade. Det hände kanske tre gånger totalt och det var lätt åtgärdat. Jag gick helt enkelt ut i till Xbox menyn och sedan in i spelet igen så funkade det . men det var ändå irriterande. Sedan så kraschade spelet en gång i slutstriden. Här är det otroligt tungt grafikmässigt och det förstår jag, men spelet borde ändå vara anpassat för den konsol jag spelar på.

Foto: ©2023 - Warner Bros. Interactive Entertainment - Mortal Kombat 1 - Invasions.
Foto: ©2023 – Warner Bros. Interactive Entertainment

Sammanfattningsvis så kan jag inget annat än att dela ut betyget Ett måste till Mortal Kombat 1, när till och med en novis som jag blir genuint underhållen av ett spel i en genre som jag normalt sätt inte gillar så har spelskaparna verkligen lyckats! Det här är en bra ingång till att vilja lära sig att bemästra alla olika karaktärer och alla deras special-moves. Jag blev till och med inspirerad att börja spela de andra spelen i serien bara för att min upplevelse med Mortal Kombat 1 blev så bra. För dig som är en duktig Mortal Kombat-spelare redan så finns alla utmaningar som du är van med och en hel del därtill och nya karaktärer finns att köpa; bland annat Peacemaker och Homelander (från The Boys)! Först ut är Omni-man från den våldsamma animerade-serien Invincible. Originalskådespelaren J.K. Simmons gör rösten till Omni-man till skillnad mot Antony Starr som inte gör rösten till Homelander, om John Cena kommer göra rösten till Peacemaker återstår att se. Resterande karaktärer släpps en och en nu i slutet av 2023 och sedan fram till och med våren 2024.

Warner Bros. Interactive Entertainment skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.