Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Kingston – Fury Renegade SSD M.2 2TB (PS5)
Guld

Test: Kingston – Fury Renegade SSD M.2 2TB (PS5)

av Henric Brandt

Fury Renegade från Kingston är en NVMe M.2 SSD (Solid State Drive) med en hastighet på upp till 7300 MB/s. Dess utformning och effektiva kylning gör att den passar perfekt i gaming-datorer där snabbhet är ett måste. Den är dessutom speciellt konstruerad för användning i din Playstation 5.

Foto: Senses.se - Fury Renegade 2TB - Närbild.
Foto: senses.se

När man, som jag, har Playstation Plus Premium i kombination med ett ganska långsamt internet, vill jag inte behöva radera och ladda ned spel hela tiden. Så ett alternativ är att installera en extra, intern SSD (NVMe M.2) i ditt Playstation 5. Det kan till en början verka ganska avancerat, men det är faktiskt väldigt enkelt. Läs vår guide eller, längst ned i den här recensionen finns det också en bra genomgångs-video från Kingston om hur du ska gå till väga.

Foto: Senses.se - Fury Renegade 2TB - Konsolen är öppen.
Foto: senses.se
Foto: Senses.se - Fury Renegade 2TB - Skruva i disken.
Foto: senses.se

Vips så har du uppdaterat din Playstation 5 med 2 TB och har nu nästan 3 TB som du kan använda helt utan begränsning, tack vare att Fury Renegade är tillräckligt snabb. Läshastigheten uppmäts till 6492 MB/s och det är 89% av den utlovade hastigheten av 7300 MB/s vilket jag anser är helt klart godkänt och nästan 1000 MB/s snabbare än de 5500 MB/s, som Playstation kräver för intern installation av PS5-spel.

Foto: Senses.se

Jag laddar över Hogwarts Legacy till Fury Renegade för att testa med ett “tungt” spel och det finns inga som helst problem att spela spelet från det nya minneskortet. Inga felmeddelanden, inga prestandaproblem – med andra ord ingen som helst skillnad mot att använda den inbyggda SSD-disken.

Fury Renegade finns i två versioner, kallade Heat Spreader (grafen-aluminiumvärmespridare i låg profil) och Heat Sink (med kylfläns och låg profil). Heat Sink-versionen är den som jag har testat och när det gäller temperatur är det helt klart den du ska välja om du ska ha den i din Playstation 5. Anledningen till detta är att till skillnad från en gaming-PC så kan du inte sätta i extra fläktar i din konsol och därmed måste du ha en version med god inbyggd kylning. Skillnaden i pris är ungefär 250 kr och det är helt klart värt det (nödvändigt, om du vill köra den med PS5).

Fury Renegade finns i storlekarna 500 GB, 1 TB, 2 TB och 4 TB i båda utförandena som beskrivs ovan. Eftersom Playstation 5 har en gräns på 8TB är det inga problem att sätta in en 4TB, men då får du också hosta upp 5 000 kr.

Så hur står sig Fury Renegade från Kingston mot till exempel Seagates Firecuda 530, vår nuvarande referens? Hastigheten är likvärdig, båda klockar in på runt 65000mb/s. Största skillnaden är att Fury Renegade i 2TB-utförande och Heat Sink i skrivande stund är 400 kronor billigare än Seagate Firecuda 530s dito. Dessa två M.2-SSD:er tillhör alltså de snabbaste vi hittills testat på senses.se!

Foto: Senses.se - Fury Renegade 2TB - Klart!
Foto: Senses.se

Sammanfattningsvis är Fury Renegade från Kingston helt klart ett måste. Den är prisvärd, välkonstruerad, lätt-installerad och håller sig sval under intensiv användning. Det enda lilla negativa är att det inte är helt lätt att se skillnad på de olika versionerna (Heat Spreader och Heat Sink) då det inte är så tydligt utmärkt när du Googlar dem. Var noga med att inte köpa fel version, då Playstation verkligen rekommenderar (kräver) Heat Sink för att hålla temperaturen nere.

Kingston skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.