Hem SpelPlaystation 5 / PS5 Test: Playstation Plus – så bra är de olika nivåerna
Silver

Test: Playstation Plus – så bra är de olika nivåerna

av Henric Brandt

Vad är Playstation Plus? Hur fungerar det, vad är fördelarna och vad är nackdelarna? Vi ska försöka ta reda på det. Jag har haft Playstation Plus Premium nu i ungefär ett år och kan nu med gott samvete ge min bild av vad jag tycker om de olika prenumerations-nivåerna.

Foto: Playstation/Screenshot - Playstation Plus Premium
Foto: Playstation/Screenshot

Till att börja med är Playstation Plus uppdelat i tre delar med olika prisnivåer. På den billigaste nivån, kallad Essential (95kr i månaden), har du inte tillgång till en katalog med spel. Men du får erbjudanden varje månad om prisnedsatta-spel och även gratis-spel för medlemmar att ladda hem och ha tillgång till så länge du är prenumerant. Alla dina save-games sparas i molnet och du kan spela onlinespel.

Foto: Playstation/Screenshot - Playstation Plus Premium
Foto: Playstation/Screenshot

Nästa steg kallas Extra (150kr i månaden) och här ingår allt i ovan. Du kan även ladda ner så många spel du vill från spelkatalogen (alltså lite likt Xbox Game Pass, som numera tagit bort månadens gratisspel). Här finns massor av nya och lite äldre titlar och du har även tillgång till Ubisoft Classics. Du får också exklusiva rabatter och erbjudanden, som inte kommer till icke-medlemmar.

Foto: Playstation/Screenshot - Playstation Plus Premium
Foto: Playstation/Screenshot

Det tredje steget kallas Premium (180kr i månaden) och då ingår allt i ovan två nivåer och även att du kan ladda ner provversioner på sprillans nya spel, samtidigt som du också kan strömma spel från katalogen (likt Xbox Game Pass Ultimate). Så innan du bestämmer dig för att köpa ett nytt spel för 800kr så kan du ladda ner hela spelet och testa det i lugn och ro ett par timmar, innan du bestämmer dig. Det är alltså inga demo-versioner utan det är hela spelet. Du kan även streama spel utan att ladda ner dem överhuvudtaget men här gäller det att du har ett snabbt internet annars kommer det inte att fungera. Du har även tillgång till klassikerkatalogen som innehåller massor av spel från PS1- till PS4-tiden som är bakåt-kompatibla med din PS5.

Premium är den versionen av Playstation Plus som jag har testat och den känns helt klart värd de extra 30 riksdalerna i månaden. Det är flera spel som jag har laddat ner för att inse att jag inte alls är intresserad av att köpa dem och därmed sparat en hel del pengar på det. De spelen som jag verkligen velat ha har jag kunnat hitta och sedan köpa dem när provversionstiden går ut.

Klassikerkatalogen innehåller hundratals olika spel och däribland en hel del roliga Lego-spel som jag inte har testat innan och även det första Max Payne-spelet finns där i all sin pixliga storhet. Spider-man: Miles Morales spelade jag också via Playstation Plus för att se om det var några skillnader mellan den versionen och PC-versionen. Precis som med Xbox Game Pass finns möjligheten att spela fler spel och testa genrer som man kanske inte ens visste att man tyckte om.

Premiumversionen med sina 180kr i månaden blir nästan 2.200 kr om året men det går att köpa helår för runt 1600kr och då blir månadskostnaden istället 135kr. Det kan till en början låta rätt dyrt men det är inte mer än två stycken full-prisspel om året. Som jämförelse kostar Netflix idag lika mycket om du vill ha premiumversionen av deras tjänst.

Foto: Playstation/Screenshot - Playstation Plus Premium
Foto: Playstation/Screenshot

Sammanfattningsvis tycker jag att Playstation Plus som tjänst har många fördelar även om jag till en början förvirrad över vad som ingick i varje nivå. Jag hoppas jag har rett ut en del av frågetecknen runt tjänstens olika nivåer och fördelar. Några egentliga nackdelar kan jag inte se för om du bara vill spela online och få erbjudanden så finns Essential-nivån och är du inte intresserad av onlinespelande så är det inte ett måste att vara med. Det är otroligt bekvämt att alltid veta att mina save-games är säkrade. Särskilt som jag hoppar mellan min PS5 och PS4 med vissa spel, då jag har dem på olika platser.

Playstation skickade kod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.