Hem SpelPC Recension: Hogwarts Legacy
Guld

Recension: Hogwarts Legacy

av Henric Brandt

I Hogwarts Legacy spelar vi som en magiskole-elev som har fått börja sin utbildning i femte årskurs och hamnar därmed direkt i hetluften. Dels så måste vi snabbt hinna ifatt de andra mer erfarna eleverna och dels så inser vi att vi kan se spår av uråldrig-magi. Dessa spår är det få magiker som har sett och tillsammans med Professor Fig så försöker vi lösa mysteriet samtidigt som vi bollar de vardagliga sysslorna med att gå på magi-lektioner och träffa nya vänner. Hogwarts Legacy utspelar sig på 1890-talet och därmed så kan vi inte möta några karaktärer som är kända från filmerna eller böckerna men däremot så möter vi en hel del av deras släktingar. Under spelets gång så lär vi oss nya trollformler, utvecklar våra kunskaper, hittar nya coola kläder och framför allt; vår alldeles egna kvast!

Foto: ©2023 – Warner Bros Games - Hogwarts Legacy - The Ruin.
Foto: Foto: ©2023 – Warner Bros Games

Att Hogwarts Legacy är en av 2023 års största speltitlar är ingen hemlighet. Spelet skulle ha haft premiär redan 2021 men flyttades sedan till 2022 och nu äntligen så har det release. Jag fick åka till Tyskland på en förhandstitt av Hogwarts Legacy och redan där slogs jag av hur otroligt stort spelet är. Eftersom jag inte fick utforska spelet som jag ville, då allt var så hemligt, inväntade jag ivrigt recensions-exemplaret för att kunna få sätta tänderna i denna enormt välgjorda och magiska värld.

Först ut så får vi skapa vår avatar, här kan du välja och verkligen nörda ner dig i detaljer. När du sedan skapat din karaktär och gett henne eller honom ett namn så börjar äventyret. Vi kastas direkt in i handlingen och under de första banorna, innan vi når Hogwarts, fungerar de både för att sätta upp storyn men även som en smart tutorial på hur du rör dig och använder magi. När du väl är på skolan så får du lära dig nya trollformler. Du kan hela tiden välja vilka formler du vill ha nära till hands och byta till beroende på situation. Ju längre in i spelet du kommer desto fler formler kommer du ha snabb-knappar till.

Under spelets gång så lär du dig hela tiden nya förmågor på de olika lektionerna. Du kan skapa dina egna drycker och även odla dina egna ingredienser i skolans växthus. Precis som i alla andra sandbox spel så har du ett huvuduppdrag och sedan ett gäng sidouppdrag som du får av olika elever och lärare.

Foto: ©2023 – Warner Bros Games - Hogwarts Legacy - The class.
Foto: Foto: ©2023 – Warner Bros Games

Hogwarts Legacy är ett helt galet stort spel. Första gången som jag gick till byn i realtid så insåg jag att det här är något utöver det vanliga. Varje sektion, varenda träd, buske, hus eller person är designat med känsla och kärlek. Till exempel så är byn Hogsmead så vackert konstruerat med alla butiker, kullerstensgator och karaktärer.

Röstskådespelarna är perfekt valda, musiken är fullkomligt magisk och alla ljudeffekter är helt rätt så ljudmässigt prickar Hogwarts Legacy in full pott!

Jag måste i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig har varit ett stort Harry Potter fan, jag var för gammal när böckerna kom och jag tyckte filmerna var okej men inget speciellt. Däremot så är jag ett Hogwarts Legacy fan för jag vill bara undersöka mer och mer och timmarna bara flyger iväg. Den känslan infann sig aldrig med till exempel Forspoken där världen hela tiden kändes tom och repetitiv.

Foto: ©2023 – Warner Bros Games - Hogwarts Legacy - The stairs
Foto: Foto: ©2023 – Warner Bros Games

Det som är lite synd med Hogwarts Legacy är att det utannonserades att du kunde hamna i olika hus (Slytherin osv) och att spelet därmed skulle påverkas av detta. Det är sanning med modifikation för visst kan du hamna i olika hus beroende på hur du svarar Sorteringshatten men det påverkar inte vilka vänner du kommer ha och det påverkar inte heller vilka lärare du får. Så det är mer av en kosmetisk förändring.

Något mer som störde mig till en början var att man måste hålla in höger trigger för att använda de olika formlerna som du väljer med knapparna med höger tumme. För mig så blir det helt tilt och jag hade mer eller mindre kramp i handen efter längre spel-sessioner. När jag väl fick in snitsen på det så blir striderna roliga och du kan hela tiden hitta nya sätt att slåss på beroende på vilka formler du använder. Bara-en-gång-till faktorn är skyhög och även om det kan vara irriterande att åka på pisk så reser jag på mig och försöker igen och igen. Skulle det vara så att du vill ”fuska” och komma vidare så går det alltid att ställa ned svårighetsgraden när som helst i spelet.

Foto: ©2023 – Warner Bros Games - Hogwarts Legacy - The Clearing
Foto: Foto: ©2023 – Warner Bros Games

Ett annat litet smolk i bägaren är att grafiken inte alltid håller vad den lovar. Det är en del glitchar i texturerna och karaktärerna har till exempel ett väldigt stelt hår som ser lite billigt ut. Det ska komma en first-day-patch som ska fixa till det så det får räknas som ett halvt minus poäng då jag inte vet vad hur det kommer se ut efteråt i skrivande stund. Ett enormt plus däremot är att du kan köra Hogwarts Legacy i 120fps. Självklart pendlar det lite men det leder till en väldigt smooth spelupplevelse. Till och med under tunga strider lyckas Playstation 5 att hålla 90-100 frames vilket är imponerande!

Foto: ©2023 – Warner Bros Games - Hogwarts Legacy - The dragon
Foto: Foto: ©2023 – Warner Bros Games

Sammanfattningsvis så kan jag inte ge något annat betyg än ett måste. Jag är som sagt inte ett inbitet Harry Potter fan men jag diggar verkligen det här spelet. För dig som läst böckerna och sett filmerna så kommer du nog få ut ännu mer av spelet. För till exempel känslan av att flyga på din kvast samtidigt som musiken kickar in är obeskrivligt häftigt!

Warner Bros Games skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.