Hem Film & TV Recension: Jurassic World – Fallen Kingdom

Recension: Jurassic World – Fallen Kingdom

av senses.se

Vi gillade faktiskt Jurassic World, som kom 2015. Den var kul, fartfylld och Chris Pratt är alltid underhållande att titta på. Därför kom det inte som en stor överraskning att även spin-offen Jurassic World skulle få en uppföljare (vi har lämnat konceptet Park, efter 20 år). Colin Trevorrow har denna gång varit med och skrivit manus och för regin denna gång står istället creddiga, spanska regissören JA Bayona (Barnhemmet, The Impossible mfl). Så var förhoppningarna var ganska höga när UHD 4K-utgåvan av Jurassic World: Fallen Kingdom damp ned på redaktionen och skivan åkte in i vår referensbio.

Efter händelserna i förra filmen, där djuren i parken löpte amok och dinosaurierna frigjorde sig så har ön Isla Nebular blivit en slags ingenmansland, bebott av kvarvarande, förhistoriska ödlor. Som salt i såren så har en sovande vulkan på ön plötsligt blivit aktiv igen och om USAs regering inte väljer att rädda dinosaurierna, så kommer de alla bli utrotade (en andra gång). Samtidigt så agerar Lockwood-stiftelsen, driven av Jurassic Park-grundaren Hammonds gamla partner Benjamin Lockwood (James Cromwell), på egen hand och förvärvar våra två hjältar Owen Grady (Chris Pratt) och Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) för ett räddningsuppdrag. Men allt är inte som det först verkar vara…

Jurassic World: Fallen Kingdom kommer som en riktigt välfylld UHD 4K-utgåva och överraskar oss med att välja formatet DTS:X som sitt premiumformat, istället för det annars mycket vanligare Dolby Atmos. Ända sedan dvdforum-tiden har vi tyckt att DTS låter mycket varmare och på något sätt mer spännande, delvis på grund av nivån men också karaktären på ljudmixen. Fallen Kingdom bjuder på distinkt och samtidigt djup bas samt riktigt snygga detaljer i surround-ljudbilden. Flera gånger vände vi oss om för att vi tyckte en dörr öppnades eller något föll ned, men så visade det sig vara något i filmen (och då har vi ändå 20 års vana av bra surroundljud).

Upplösning och färger i bilden är klockrena, HDR:en skiner som starkast i scener med dagsljus, vilket är synd då en klar majoritet av filmen utspelar sig nattetid eller i dunkel. Men även där är balansen perfekt – lampor lyser upp mörket realistiskt och kontrasten mellan ljussatt ytor och mörka är knivskarp. I ett väl nedsläckt rum är detta en UHD 4K-hembioupplevelse du verkligen bör unna dig att uppleva. Extramaterialet är kul, favoriten är nog när Bryce och Chris gör sin egna, väldigt korta bakomfilm från inspelningen. De är i verkligheten ännu charmigare och roligare än vad vi får se i filmen. Pratt har också en dagbok från inspelningen där han lyfter fram medarbetare, såsom smink, dykare, stuntmän och andra som kan behöva strålkastarljuset också. Både intressant för publiken och schysst initiativ – även om det återigen är ”puff på social media”-korta inslag.

Jurassic World: Fallen Kingdom känns, som film betraktat, tekniskt väldigt välgjord, men innehållsmässigt ganska slätstruken och lite av en pliktskyldig uppföljare. Här finns några berörande och överraskande underhållande stunder som JA Bayona kanske lyckats baxa igenom, men överlag är det väldigt mycket ”Hollywood Mall 1A” över det hela och man kan nästan känna hur studiochefer från Universal stått och flåsat Bayona i nacken under hela produktionen. Här finns anslag att kommentera miljöförstöringen och vårt ansvar för andra arter och slutet är förvisso lite småkul, men för mycket av den är ”been there, seen that, bought the t-shirt”. Skådespelarmässigt är Chris Pratt fortfarande den stora behållningen. Resten är mycket skiftande, med en duglig Bryce Dallas Howard och en del riktiga bottennapp. Tyckte du att Claires springande i skogen i högklackat var fånigt i förra filmen, kommer du baxna åt hur töntiga flera av bifigurerna denna gång lyckas vara: från den koleriska, tonåriga ”datahackern”, till den serietidningsaktiga, ”balla dinosaurie-veterinären” (!), toppat av ärkeskuren Wheatly – som spelas av Ted Levine (för evigt förknippad med skinnaren James Gumb i makalösa När Lammen Tystnar) – som man ibland undrar vilken genre han tror han är med och spelar (komedi hade vi gissat, om vi bara sett scenerna ur sitt sammanhang).

Missförstå oss inte, Jurassic World: Fallen Kingdom är inte på något sätt en usel film utan ändå helt OK underhållning för en kväll om du gillar genren, särskilt om du har en 4K-hemmabio med ordentligt surroundljud och HDR. Men det är mycket som känns väldigt déjà vu och effekten av att se animerade dinosaurier – hur bra de än må vara gjorda – är mycket mindre idag än den var första gången, vilket ändå var för 25 år sen i Spielberg-klassikern Jurassic Park. Det är kanske dags att låta skräcködlorna dö ut nu för gott och hitta på något annat, innan trasan är helt urkramad (även om vi räknar med minst ett par uppföljare till, särskilt som denna film drog in fyra gånger sin budget).

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.