Hem Film & TVBlu-ray Recension: Jackass Forever

Recension: Jackass Forever

av Henric Brandt

I slutet på 90-talet så började MTV (Music Television) sluta med sin core-business att visa musikvideor och istället rikta in sig på att göra dokusåpor och annat för att behålla sina tittare. Ett program som blev en snackis av gigantiska mått var serien Jackass. Konceptet var enkelt; ett gäng mer eller mindre tokiga personer (stuntmän) gör galna saker och spelar in det hela. Det är allt från att åka skateboard rakt in i en vägg till att hoppa bungy jump med en bajamaja till att låta sig bli stångade av tjur. Programmet fick snabbt kritik och givetvis var det många som försökte ge sig på liknande stunts och skadade sg. Så serien fick till slut så många förhållningsregler att hela konceptet ändrades och serien lades ned.

För ganska exakt 20 år sedan hade den första långfilmen premiär och den var tänkt som ett sista farväl till fansen. Fast då Jackass-filmen blev en rejäl succé och spelade in tolv gånger sin budget på ynka fem miljoner dollar så var det givetvis snart dags att fundera på en uppföljare. Fyra år senare hade Jackass Number Two premiär och precis som första filmen så blev den en succé och en tredje film planerades. Det är något obligatoriskt att den tredje filmen i en franchise är i 3D och så var även fallet med Jackass 3D, som hade premiär 2010. Den här filmen är nog en av mina favoriter och intro-scenen i slowmotion är riktigt rolig och välgjord.

Efter tredje filmen så var det verkligen sagt att det här var den sista – tills en dag då huvudmannen Johnny Knoxville helt plötsligt hörde av sig till regissören Jeff Tremaine och sa att han ville göra en Jackass-film till. Originalgänget samlades för ett par testdagar, för att se om de överhuvudtaget kunde göra något roligt med konceptet forfarande och efter ett par timmars vansinne insåg de att så är faktiskt fallet.

I Jackass Forever så återvänder alla originalmedlemmar, utom Ryan Dunn som avled i en bilolycka en tid efter inspelningen av tredje filmen. Bam Margera är inte med då han fick sparken efter COVID-19-uppehållet produktionen gjorde, något som Bam i sin tur svarat med att stämma gänget för. Margera var med och filmade några stunts i början och finns faktiskt fortfarande med i filmen om man tittar noga, men han har ingen framträdande roll.

Introna till Jackass-filmerna har alltid varit underhållande och galna och i Jackass Forever spar filmskaparna verkligen inte på krutet. Problemet är bara att de drar det hela lite för långt tidsmässigt och peppen för resten av filmen faller lite, då introt till slut blir långtråkigt.

Det nya gänget påminner en del om originalgänget, men de har inte alls samma charm och karisma som det gamla gardet. Plus att det känns som om de aldrig får göra några avancerade stunts, utan det mesta är väldigt slätstruket.

Jackass Forever har en del sekvenser som är riktigt roliga, såsom till exempel när de låser in varandra i ett kolmörkt rum och smyger sig på sin vettskrämda kamrater med nattkikare… men sen är många stunts väldigt menlösa och mer av en axelryckning som till exempel åka kana med bar överkropp genom en kaktus…

Det som jag tycker är skönt med Jackass Forever är att det inte är så mycket äckel-päckel i den som det varit i de andra filmerna. Det finns såklart en del äckliga grejer men inte alls lika mycket och ofta som förut. Har aldrig varit ett fan av just den delen av konceptet!

Blu-ray utgåvan har bra bild överlag; den är ju filmad med vanliga HD-kameror så bilden blir därefter, men det som är extra kul är att ljudet är så välgjort. Det finns en sekvens med bin där de har mixat ljudet så att bina låter som de flyger runt omkring dig och det kändes verkligen som de surrade runt huvudet på mig. Som extramaterial så finns det en hel del oanvända sekvenser, varav vissa är riktigt kul.

Sammanfattningsvis så är Jackass Forever helt klart underhållande, men det bränner aldrig riktigt till och blir sådär vansinnigt som de andra filmerna blev.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.