Hem Samhälle Hur många arter finns det på vår jord?
söt baby apa

Hur många arter finns det på vår jord?

av senses.se

Man har flera gånger försökt att kartlägga hur många vi är som delar på den här planeten. En uppgift som inte är helt lätt eftersom det hela tiden upptäcks nya arter. Men en siffra som man genom ett internationellt forskarteam kommit fram till och som man även publicerat i bl a tidskriften PLoS Biology är 8,7 miljoner arter, med en marginal på 1,3 miljoner.

fjäril

Sjuttiofem procent av dessa befinner sig på land och utgörs mestadels av insekter, men bara 14 procent är namngivna och katalogiserade. Resterande beräknas leva i vatten och där känner man bara till nio procent. Så vi vet fortfarande alldeles för lite om alla djur och växter som omger oss.

För att kunna göra en korrekt bedömning av alla arter och föra in dem i databaser så har man räknat ut att det i nuvarande takt skulle ta 300 000 specialister 1200 år att genomföra arbetet.

Camilo Mora, en av forskarna som deltagit, säger att vi förlorar arter genom vår mänskliga aktivitet och att detta gör att många arter hinner försvinna innan de ens får en chans att upptäckas.

I över 250 år har man försökt att uppskatta antalet arter på vår jord och nu har man alltså närmat sig en siffra som man tror kan ligga nära sanningen men ännu är inte sista ordet sagt menar Derek Tittensor som även han deltagit i studien.

söt gnagare

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.