Hem Kläder / Mode Hur du beställer varor på nätet smartare

Hur du beställer varor på nätet smartare

av senses.se

Att handla på nätet kan vara både smidigt och tidsbesparande. Men hur säkerställer du att du gör smarta val för både plånboken och miljön? Här nedan följer några praktiska tips.

Jämför priser

Innan du klickar på ”köp” bör du titta på hur priset ser ut hos olika webbplatser.. Det finns exempelvis jämförelsesajter som Prisjakt eller Pricerunner där du kan få en överblick över varans pris, uppdelat enligt ett antal nätbutiker. 

Titta även igenom utbudet i nätbutikerna du handlar på, bland annat genom att filtrera dem via kategorier som ”Kläder herr”, ”Kläder dam”, och så vidare.

Läs recensioner

Ta även reda på vad andra tycker om produkten. Ofta kan kundrecensioner ge en inblick i varans kvalitet, passform, funktioner eller andra aspekter som kan vara värdefulla innan köp. Du kan också se vilka brister som är vanligt förekommande, eller om returer förekommer i en större omfattning.

Kontrollera returvillkor

Innan du beställer, se till att du vet vad som gäller ifall du skulle vilja returnera varan. Många nätbutiker erbjuder fri retur, medan andra kan ta ut en avgift. I Sverige är det dessutom viktigt att praxis med fria returer fortsätter, särskilt för att hindra konkurrens från utländska aktörer.

Tänk på miljön

Beställer du från utlandet kan varan ha en lång resa bakom sig. Försök att köpa lokalt när du kan, eller välj åtminstone återförsäljare inom samma kontinent för att minska koldioxidavtrycket.

Använd säkra betalningsmetoder

Säkerställ att webbplatsen har SSL-certifikat (adressen börjar oftast med ”https://”). Använd betalkort, direktbetalning eller andra kända betalningstjänster som Trustly för att skydda dina pengar.

Samla ihop dina beställningar

Istället för att göra flera små beställningar, samla ihop dina inköp till en större sådan. Detta kan spara på fraktavgifter och även minska antalet leveranser.

Använd rabattkoder

Många nätbutiker erbjuder rabattkoder till sina kunder. Innan du slutför ditt köp, gör en snabb sökning på nätet för att se om det finns någon aktuell rabattkod för butiken du handlar från.

Undersök leveranstiden

Vissa nätbutiker kan erbjuda billigare priser, men har längre leveranstider. Om du behöver en vara snabbt, kontrollera leveranstiden så att du inte blir besviken.

Dubbelkolla varans äkthet

Om priset verkar för bra för att vara sant, kan det vara det. Kontrollera produktens äkthet, särskilt när det gäller lyxvaror, för att säkerställa att du inte köper en kopia.

Se över garantivillkor

För dyrare inköp, undersök garantivillkoren. Det kan vara värt att betala lite extra för en vara med en bra garanti, snarare än att riskera att köpa något som inte har någon garanti alls.

Avslutande ord

Att handla online är idag en del av vår vardag, men det innebär också ett ansvar att göra välgrundade beslut. Genom att exempelvis jämföra priser och använda säkra betalningsmetoder kan du inte bara spara pengar utan också bidra till en mer hållbar konsumtion. Varje val gör en skillnad, både för oss själva och för vår planet. Lycka 

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.