Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: plats 3 – Gondolen
Gondolen Lamm Guld

Stockholms bästa restaurang 2014: plats 3 – Gondolen

av senses.se
Från vänster, Gondolens Björn Wahlund (köksmästare), Ragnar Boman (restaurangchef) och Lennart Harlins (kökschef)

Glada brons-vinnare, från vänster: Gondolens Björn Wahlund (köksmästare), Ragnar Boman (restaurangchef) och Lennart Harlins (kökschef). Foto: senses.se

Med utsikt över Södermalms torg och som enda granne till Katarinahissen, så är Eriks (Lallerstedts) Gondolen ett av Stockholms mest kända landmärken. I vad som närmast kan liknas vid en high-end kran över Slussen och Söder Mälarstrand befinner sig en restaurang som lockar med utsikt, säsongs-meny och unik service.

Redan på vägen upp till Gondolen så känner man att något speciellt är på g. Inte helt olikt Himlen Därtill, som är ett betydligt nyare inslag i Stockholms kulinariska landskap, så är det något särskilt med ett läge som ger dig utsikt över vår vackra huvudstad. Särskilt när den är upplyst. Genom entrén och baren, så kommer man till restaurangen, som ligger i själva Skybridge:n. Där sitter du såklart vid ett fönster, gärna mot Slussen-sidan för bäst utsikt.

Gondolens meny är precis lagom omfattande och säsongsbetonad. Här finns såväl möjlighet till avsmakningsmeny enligt rådande årstid, med eller utan vin-meny, eller beställa á la carte. Priserna ligger precis över ”smärtgränsen” på 300 kr, som anses vara standard mellanpris i Stockholm just nu. Vi möttes av en trevlig och självsäker servitör, som kände till menyn väl och kunde såväl sälja in som rekommendera rätter, efter preferens. Eftersom vi alltid försöker ta en kött/fisk-rätt och en vegetarisk, så föll valet på säsongs-köttet – Svenskt höstlamm med stekt kotlett, confiterad bringa och grillad korv, serverad med kantareller, pumpa, manchego-ost och örtbuljong (315 kr).

Svenskt höstlamm – Eriks Gondolen. Foto: senses.se

Denna lamm-trilogi kändes perfekt balanserad. Här fanns en ypperlig lammfiol som var mör, smakfull och saftig, utan att ge eftersmak av får, som vissa restauranger slarvar med. Kombinationen med den söta och kaneldoftande pumpan samt att blanda in salt lammkorv kändes som fingertoppskänsla och det röda vinet som rekommenderades till – ett spanskt Emilio Moro (145 kr/glas) – kompletterade upplevelsen fullkomligt. Den enda fettklumpen – bokstavligen – var en strimma som kändes lite för tjock på bringan, som också blev lite hal och slemmig. Men som helhet en fantastisk rätt som trots sitt lilla omfång, mättade bra.

Gondolen pumpa

Sotad och syltad pumpa. Foto: senses.se

Den vegetariska rätten blev Sotad och syltad pumpa med kräm, serverad med svamp, rökt broccoli, saltrostad sötmandel och tryffel (215:-). Upplägget och presentationen var kanon, färgerna harmonierade jättefint och vi blev glada när maten kom in. Den pulserade kärlek och omsorg. Det söta och salta balanserade fint med den rökta broccolin, dock saknade vi något ytterligare, något som på allvar väckte smaklökarna till liv. Det såg mer spännande ut än det var i slutändan kan man säga. Men återigen var vinet en fullträff, ett lite tunnare rött Clos Henri Pinot Noir (145 kr/glas) och vi får ge en extra eloge till vår duktige kypare, som verkligen kunde (rekommendera) viner både efter hur de passade rätterna och vår smak.

Det är svårt att hitta många fel på Gondolen. Det är snyggt, ligger kanonfint och mat och service är ofta i toppklass, vilket inte ändrats genom åren. Möjligtvis är stället lite trångt och något turistigt, vilket drar ned mysighetsfaktorn något. Det fanns också några servitriser som inte riktigt hade koll och inte höll toppklass-servicen man kan förvänta sig i prisklassen (att presentera rätten, komma ihåg att fylla på glaset mm).

Men på det stora hela är Eriks Gondolen ändå en plats som förtjänar sitt rykte och sitt massiva tryck på bokningar kvällstid.

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.