Hem Film & TVBlu-ray Recension: Godzilla vs. Kong (UHD)
Guld

Recension: Godzilla vs. Kong (UHD)

av Henric Brandt

King Kong gjorde entré för snart hundra år sedan. Året var 1933 och den filmen håller faktiskt än idag. Historien om den gigantiska apan och dess missförstådda kamp med den yttre världen har skapat ett antal uppföljare. Peter Jacksons version, som var mer trogen förlagan, kom 2005 och sen hade den mer action-fyllda och galna versionen Kong: Skull Island premiär 2017. Den sistnämnda är mest intressant i sammanhanget för Godzilla vs. Kong är uppföljare till den filmen och även till Godzilla: King of the Monsters från 2019.

King Kong har levt ett ganska lugnt och tryggt liv i en gigantisk inhägnad som replikerar hans ö Skull Island, men världen lever hela tiden under hot från gigantiska monster. Det är därför bara en tidsfråga innan Kong och Godzilla drabbar samman och det finns bara en vinnare som går ur den striden.

Storyn i Godzilla vs. Kong är lika banal som den är enkel; filmskaparna ska ha en eloge för att de har valt att filmen ska klocka in under två timmar. För det var det som var största problemet med Godzilla: King of the Monsters – att den var så fruktansvärt lång. Dessa filmer är som att sitta i en torktumlare och det blir inte kul till slut. De mänskliga karaktärerna i filmen spelas av bland annat vår svenska export Alexander Skarsgård samt Millie Bobby Brown som är tillbaka från Godzilla-franchisen. Det här är ett matiné-spektakel av stora mått. Det är överdrivet, bombastiskt och människorna gör av det dom kan, men de är verkligen inte filmens huvudpersoner.

©Warner Bros / SF studios - Godzilla vs. Kong - poster
Foto: ©Warner Bros / SF Studios 2021

Filmskaparna har lyckats med att ge Kong en personlighet och vi bryr oss om hans kamp: när filmen närmar sig sitt slut så är man investerad i vem som kommer gå ur striden som vinnare. Problemet med att Godzilla faktiskt var good guy i förra filmen och att han här istället blir antagonisten har man löst på ett ganska smart sätt. Det som inte funkade för mig med Godzilla: King of the Monsters var att filmen tog sig själv på alldeles för stort allvar och drog därmed ut på allting i oändlighet. Det problemet lider verkligen inte Godzilla vs. Kong av. Här är det röj från mer eller mindre första bildrutan till sista.

Ultra HD-utgåvan är precis så underbar som man kan hoppas när det gäller den här typen av film. Bilden i 4K och HDR är perfektion i en liten ask. Hög bitrate ger en jämn och stadig bild utan jitter ens i snabba sekvenser och den djupa svärtan i konstrast med eld ger en nästan tredimensionell känsla. Ljudet i Dolby Atmos får väggarna att skaka och när Kong flyger genom staden och krossar allt i sin väg så hör du varenda tegelsten landa. Det är en omslutande och supercool upplevelse. Sen ska jag även ge en eloge till Warner Bros för att det är väldigt generöst med extramaterial på den medföljande Blu-ray-skivan. Det är närmare en timme bakom kulisserna-material och ett informativt kommentarspår finns också.

Godzilla vs. Kong blir precis det matinéäventyr som man längtar till efter en hård arbetsvecka, att bara få sätta sig i soffan och svepas med i perfekt ljud och bild och se den mest episka slutstriden genom tiderna. Så även om storyn kanske inte vinner några Oscars så är den här UHD 4K-upplevelsen helt klart ett måste!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.