Hem Livsstil Reklam: Friluftsliv är trendigare än någonsin
campa tält

Reklam: Friluftsliv är trendigare än någonsin

av senses.se

I nuläget när allt fler väljer att stanna på hemmaplan under semestrar och ledigheter har alla typer av friluftsartiklar och campingprodukter blivit heta samtalsämnen. Att kunna kombinera närheten till naturen med ett visst mått av moderna bekvämligheter verkar vara vad de flesta strävar efter. Oavsett om du föredrar att tälta, campa i husvagn eller husbil eller dra dig tillbaka till stugan kommer ditt främsta behov vara en strömkälla, och det vanligaste är då att man införskaffar ett elverk.

Vad ska jag tänka på när jag väljer elverk?

När det kommer till att välja det bästa elverket är den viktigaste faktorn naturligtvis vilka slags apparater du har tänkt koppla upp. Drar de mer eller mindre el, om det är en eller fler apparater det är frågan om, och hur länge ska de vara igång.

campa tält
  • Alla elektriska apparater har en etikett som visar vilken förbrukning de har. Summera förbrukningen av de apparater du behöver ha igång samtidigt, och lägg sedan till ytterligare 10% – där har du effekten du behöver att ditt elverk ska ge.
  • Tänk på att många elektriska apparater som har en motor – exempelvis ett kylskåp, en mikrovågsugn eller AC – drar mycket mer ström i startfasen, vanligtvis det dubbla men det kan röra sig upp till 4-5 gånger så mycket som den kontinuerliga förbrukningen. Elverk levererar oftast en så kallad startström och sedan en kontinuerlig ström, och du måste ta hänsyn till bägge när du väljer modell. 
  • Om du har tänkt använda dig av en dator, TV, router eller annan känslig elektronik rekommenderar vi att du väljer ett elverk med inverterteknologi eller AVR (automatisk volt regulator).
  • Kontrollera hur många decibel ljudnivån ligger på, så att du inte kommer att störa din omgivning.
  • Se över bränsleförbrukningen. Om två modeller producerar samma effekt bör du välja det som har en lägre förbrukning för att inte behöva tanka mer än nödvändigt. Även bränsletankens storlek kan vara intressant om ditt elverk ska användas under långa tidsperioder i sträck.
  • Om du behöver ett elverk som är lätt att förflytta kan det vara bra att välja en variant som kommer med hjul.

Allmänna tips vid användning av elverk

  • Se noga över elverkets placering. De kräver kylning och avger alltid avgaser, vilket innebär att de bör ha god ventilation, men de kan i de flesta fall inte stå oskyddade utomhus när det regnar eller snöar. Välj helst ett IP-klassat elverk då de har provats gällande skydd mot vatten. Även ljudnivån det producerar ska tas med i beräkningarna.
  • Gör ett regelbundet underhåll och var noga med att fylla på olja och byta den när det behövs. Som vilken motor som helst kommer elverket att hålla mycket längre och prestera bättre om du är noggrann med skötseln.

Detta inlägg är en annons.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.