Hem Film & TVBlu-ray Recension: Free Guy (BD)
© 2021 Disney Silver

Recension: Free Guy (BD)

av Henric Brandt

Free Guy var ytterligare en av många filmer som flyttades och skuffades runt på grund av coronaepidemin. När den äntligen fick premiär så var jag på plats, för jag diggade verkligen trailern och det kändes som att den här filmen skulle vara precis i min smak – och det var den!

Guy (Ryan Reynolds) lever (ovetandes) i den digitala open world-spel-staden Free City. Det är en galen plats, där allt kan hända och det är konstanta shoot outs och explosioner (i och för sig inte galet idag, tyvärr…). Guy jobbar på banken och blir rånad ungefär en gång i halvtimmen. Det är inget som bekommer honom så mycket, för det är som sagt en helt vanlig dag för honom. Tills han en dag möter Molotov Girl (Jodie Comer) och hans värld plötsligt blir lite större; Molotov girl har nämligen ett uppdrag som hon behöver Guys hjälp med. Ett uppdrag som kommer öppna upp hans värld på sätt han inte ens hade kunnat ana.

Jodie Comer as Molotov Girl and Ryan Reynolds as Guy in 20th Century Studios’ FREE GUY. Photo by Alan Markfield. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.
Foto: Alan Markfield. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Free Guy lånar hej vilt från andra filmer vi har sett i genren världen-är-inte-som-du-tror. Framförallt går tankarna till The Truman Show som är en inspirationskälla till Guys oförmåga att inse att det är något udda med världen han lever i. Sen är Molotov Girl (eller Millie som hon heter i den riktiga världen) uppdrag rakt av taget från Flynns äventyr i Disney-klassikern TRON. Fast det gör ingenting, för filmskaparna har lyckats med konststycket att ändå göra filmen till sin egen.

Ryan Reynolds är i komisk toppform och även om han gör ungefär samma karaktär som han alltid gör, så gör han den så bra att du förlåter honom. Free Guy passar perfekt in i hans repertoar av knasiga skämt och uttryck. Sen överraskar Free Guy med mer djup än vad jag hade trott och jag blev till och med emotionell på ett par ställen. Mycket tack vare Reynolds kemi med motspelerskan Jodie Comer som gör sin första, större huvudroll i och med denna film. Comer blinkar förbi som Reys mamma i Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker, men förutom det har hon mest spelat roller på TV i sitt hemland England (hon är snart aktuell med Ridley Scott-filmen The Last Duel). Comer har charm och karisma så det räcker till och blir över; tack vare henne får filmen en helt annan tyngd än vad jag trodde var möjligt.

I den verkliga världen finns även Millies före detta kompanjon Keys som spelas av Joe Keery (Stranger Things) och precis som med Millie så landar även den rollen på alla fyra. Här hade de kunnat gå till klyschorna med den manliga datanörden som knappt kan knyta sina skosnören, men istället är han kompetent och funkar alldeles ypperligt. Ingen sån här film är något utan en extravagant skurk och det har även Free Guy. Bossen och utvecklaren av Free City-spelet där Guy lever heter Antwan och spelas av ingen mindre än Taika Waititi som är som vi vet både regissör och spelar Hitler i den skruvade JoJo Rabbit (han har även regisserat Thor: Ragnarök och jobbar med den fjärde Thor-filmen). Waititi har regissören släppt loss helt och hållet och i en film som är så här överdriven som denna behövs någon som kan vrida upp allt ytterligare ett varv. Kul som sjutton och underhållande.

Jodie Comer as Milly and Joe Keery as Keys in 20th Century Studios’ FREE GUY. Photo by Alan Markfield. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.
Foto: Alan Markfield. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Blu-ray-utgåvan uppvisar sanslöst fin och stadig bild så långt tekniken tillåter. Svärtan är djup och ren och den färgglada samt fantasifulla scenografin kommer fram på rätt sätt. Det som är tråkigt däremot är att ljudet i DTS – HD 7.1 är bland det lägsta jag har hört på en Blu-ray. Jag var tvungen att dra upp rejält för att komma till samma nivåer som jag var van med och då var ändå tyvärr basen ändå ganska låg och svag. Det finns ingen UHD-utgåva av Free Guy i Sverige, så vill man få tag i den så får man punga ut för importen. Free Guy finns nu också för alla abonnenter på Disney+ och även om jag anser att bilden är sämre på den streamade versionen, så är ljudet där helt klart bättre. Vilket är jättesynd för jag är ju ett rejält fan av fysisk media då det i teorin oftast leder till en bättre och stabilare upplevelse. Extramaterial finns det inget av på Disney+ men på skivan så finns det ganska mycket och det är faktiskt väldigt intressant och matnyttigt. Bland annat går man igenom i detalj hur man skapat en av filmens roligaste scener, vilket är slutstriden mot en ny bot som får namnet Dude. Den scenen är guld rakt igenom och visar med all önskad tydlighet att det inte är så illa att Disney äger mer eller mindre allt nuförtiden. Den sekvensen har även en av de roligaste cameos jag sett på väldigt länge.

Sammanfattningsvis så vore Free Guy ett måste om det inte vore för det låga ljudet på Blu-ray-utgåvan och därmed sjunker betyget ett snäpp. Så en varm rekommendation till Free Guy!

Tips: Just nu kan du tävla hem ditt egna exemplar av filmen på Blu-ray i vår Free Guy-tävling!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.