Hem SpelBräd- och sällskapsspel Recension: Expert Nova (Rollspel)
Silver

Recension: Expert Nova (Rollspel)

av Henric Brandt

Expert Nova, skriven av Anders Blixt, är ett svenskt rollspel med smidiga regler för nutidskampanjer. Spelarna möter faror och mysterier i till exempel Londons gränder, Sydostasiens djungler, Tora Boras dalgångar, Paris katakomber eller tempelriddarnas hemliga högkvarter. Anders Blixt har uppdaterat sitt klassiska modulära spelsystem till 2020-talets krav. Reglerna betonar spelbarhet och uppmuntrar till listiga planer och socialt samspel. Spelarna kan bygga dugliga äventyrare på bara några minuter.

Foto: Senses.se - Expert Nova (Rollspel) - Uppslag 01
Foto: Senses.se

Expert Nova är endast 63 sidor långt i A5-format, så det är inte en tjock regelbok att tugga sig igenom. Reglerna är förhållandevis enkla och lätta att lära sig. Det mest geniala med Expert Nova är att reglerna i boken kan anpassas precis hur du själv vill. Du kan använda delar av dem eller allihop, klippa och klistra för att det ska fungera med det äventyr som du vill skapa.

Foto: Senses.se - Expert Nova (Rollspel) - Uppslag 02
Foto: Senses.se

Det som också är helt briljant är att du kan använda dessa regler till precis vilket äventyr du vill. Det kan vara dåtid, nutid, scifi eller skräck, endast fantasin sätter gränserna. Det som behövs är ett par tärningar och att skriva ut ett karaktärs-ark från hemsidan, sen är det bara att köra. På sätt och vis är det här det ultimata rollspelet, för du kan verkligen anpassa reglerna och historien precis hur du vill.

Anders Blixt är en legend inom rollspel och han började redan 1979 och har konstruerat rollspel som Drakar och Demoner och Mutant 2. Så reglerna är förhållandevis enkla att ta till sig och det går hela tiden att bygga ut varefter som äventyret utvecklar sig.

Det enda negativa jag kan se med Expert Nova är att det inte är något för en total nybörjare. Det är helt klart en fördel att vara en mer erfaren rollspelare så att du kan få ut det mesta ur regelboken för till skillnad från andra rollspel så håller Expert Nova dig inte i handen överhuvudtaget och du måste själv stå för att utveckla äventyret.

Foto: Senses.se - Expert Nova (Rollspel) - Uppslag 03
Foto: Senses.se

Sammanfattningsvis är Expert Nova helt klart värt en rekommendation, för det är verkligen bara fantasin som sätter gränserna. Det enda, som sagt, är att det inte är något för en nybörjare, så jag rekommenderar att man är en lite mer erfaren rollspelare.

Eloso skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.