Hem Film & TVBlu-ray Recension: Doctor Strange in the Multiverse of Madness (UHD)
Guld

Recension: Doctor Strange in the Multiverse of Madness (UHD)

av Henric Brandt

Vi har redan recenserat Doctor Strange in the Multiverse of Madness då filmen gick på bio, så den här recensionen kommer koncentrera sig på UHD 4K-utgåvan.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness är tyvärr en av de svagare filmerna i MCU; manuset är ganska spretigt och karaktärer gör ofta väldigt konstiga val. Plus att det ibland verkar som om filmskaparna har hoppat över en film om Doctor Strange, för det är många trådar som helt plötsligt är lösta utan att man ens har börjat nysta i det. Så när jag satte skivan i spelaren så visste jag vilken cocktail av udda val som jag skulle få se.

Foto: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Redan i första scenen så inser jag att oavsett vilka skavanker som filmen har så kommer jag bli genuint underhållen. Bilden i 4K (HEVC H.265) och med HDR10 ger en bildupplevelse av referenskvalitet. Filmen har sanslöst mycket detaljer i de olika världarna som karaktärerna besöker och vartenda sandkorn, dammpartikel och musiknot (!) är återgivna. Bilden känns nästan tredimensionell. Mest imponerande är det i scenen sällskapet reser genom många universum på kort tid. Det är en visuell-explosion av sällan skådat slag. Färger, kantskärpa och djup svärta ger en filmupplevelse som få biografer idag kan erbjuda.

Ljudet på tidigare Disney/Marvel-utgåvor har oftast varit bra, men väldigt lågt mixat. I Doctor Strange in the Multiverse of Madness behövde jag bara göra en pytteliten justering i volym och sedan blev det perfekt. Ljudet är otroligt maffigt och omslutande. Ovan nämnda scen (då de reser genom flera multiuniversum) är även en fröjd ljudmässigt. Det finns så mycket detaljer i ljudbilden och varenda liten nyans plockas upp av dina högtalare. Basen går så lågt som 22 Hz och ger därmed riktigt djupt muller under filmens mer intensiva scener.

Foto: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Jag har alltid älskat extramaterialet på filmer. De har fungerat som min filmskola, men tyvärr är det få studios och filmskapare som lägger ned någon större tid på att göra intressanta bakom kulisserna-dokumentärer nuförtiden. Så är tyvärr även fallet denna gång och visst det ser ut som det finns med en hel del med extramaterial … men allt är endast pyttekorta dokumentärer som är helt och hållet gjorda som promotion. Regissören Sam Raimis parhäst och Evil Deads huvudrollsinnehavare Bruce Campbell har en liten roll i filmen och i de bortklippta scenerna så får han lite mer utrymme. Det finns även en intressant scen med Doctor Strange som utspelar sig innan han blev mäktig magiker. Det som väger upp extramaterialet från totalt bottennapp är det informativa och roliga kommentarspåret med Raimi.

Sammanfattningsvis så kan betyget inte bli annat än ett måste för Doctor Strange in the Multiverse of Madness på detta format. För även om filmen inte håller hela vägen så är det en underhållande och fartfylld film som verkligen kommer till sin rätt i denna sanslöst fina UHD 4K-utgåva.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.