Hem Inspiration Ditt kroppsspråk säger mer än ord
obama

Ditt kroppsspråk säger mer än ord

av senses.se

Visste du att 93% av vår kommunikation med andra människor sker genom vårt kroppsspråk. Vi sänder ständigt signaler till vår omvärld som tolkas och ibland misstolkas. Ofta är politiker, skådespelare och brottslingar skickliga på att använda sig av just kroppsspråk för att påverka andra och nå sina mål.

Bortom orden finns en fascinerande värld som vi använder oss av dagligen utan att ens tänka på det. Det handlar alltså inte om vad som sägs utan om det som inte sägs men som andra ändå uppfattar. Det är bara sju procent av vår kommunikation som sker genom de faktiska orden. Vår blick, vår ton, vår kroppshållning, våra gester och vår mimik säger mer.

Ett trick som USA:s president Barack Obama ofta använder sig av är att han nickar med huvudet. Detta är något som avdramatiserar och underlättar en konversation. Det blir mindre spänt. Att nicka med huvudet och behålla ögonkontakten kan alltså göra en förhandling smidigare och bidra till att man snabbare når en överenskommelse.

Det största misstaget vi gör under tex en förhandling är att vi släpper ögonkontakten. Detta kan göra att vi uppfattas som svaga och opålitliga.

Att ha ett avslappnat yttre, en öppen kroppshållning och att le naturligt är tre saker som man kan tänka på om man vill göra ett gott intryck på någon. Kan man dessutom uppbära ett tålamod och ett lugn, tala mjukt och visa att man är närvarande och lyssnar på vad den andra faktiskt säger istället för att tänka på vad man själv ska säga så har man kommit långt.

kroppsspråk

Det har även visat sig vara en fördel att läsa av och bemöta den andra personens kroppspråk. Särskilt i förhandlingar. Om man på ett okonstlat sätt ”speglar” den andra personens kroppsspråk så signalerar detta känslan av trygghet och trivsamhet.

När vi möter någon för första gången så registrerar och tolkar vår hjärna en mängd information genom kroppsliga signaler. Ofta sker detta automatiskt (även om vi för tillfället har tankarna på annat håll). Vi känner direkt om vi litar på någon eller ej. Och förvånansvärt ofta har vi rätt i vårt första intryck.

arg man

Kanske är det vår förmåga att läsa av kroppsspråk som gjort att t e x speed-dating har blivit så populärt i USA. Där har män och kvinnor bara några minuter på sig att avgöra om de är intresserade av någon eller ej.

Forskaren och psykologen Nalini Ambady undersökte vid ett tillfälle studenter genom att låta dem se några sekunders videoinspelning av för dem okända lärare och lät dem sedan utvärdera lärarens duglighet och effektivitet. Eftersom videoinspelningarna var ljudlösa så kunde eleverna enbart gå på kroppsspråk och beteenden. Det visade sig att så lite som två sekunder räckte för att eleverna skulle göra en bedömning som visade sig stämma väldigt bra med den utvärdering som eleverna gjort efter att ha undervisats av lärarna under en hel termin.

glad kvinna

Om vi blir mer medvetna om vilka signaler vi sänder ut och lär oss att kontrollera dessa så att de hjälper oss i kommunikationen med andra människor så ökar vår chans att skapa goda relationer såväl privat som yrkesmässigt. Så låt inte omedvetna, negativa stressbeteenden styra dig. Du kan välja vem du vill vara och hur du vill förmedla dig till omvärlden genom att helt enkelt öva upp din förmåga att kommunicera bortom orden.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.