Hem SpelPC Recension: DARQ – Complete Edition
darq complete edition ps5 recension Silver

Recension: DARQ – Complete Edition

av senses.se

DARQ blev ett av 2020 års stora överraskningar och Henric tokhyllade det i sin recension, vilket även gjorde att spelet hamnade högt på vår 10 bästa spel 2020-lista. Nu är next-gen-uppgraderingen till PS5 och Xbox Series X/S här, som även slänger in två DLC-paket i form av barnorna ”Tornet” och ”Kryptan”. Uppgraderingen, som kom 25 mars 2021, är gratis för dig som äger last-gen-versionen, men frågan är om denna uppdatering är tillräckligt stor för nya spelare att öppna plånkan på next-gen?

Eftersom detta är exakt samma spel som Henric redan skrivit om så kommer denna recension endast fokusera på de tekniska och faktiska skillnaderna mellan PS4- och PS5-versionen. Förutom de två nya banorna, som är välkomna tillskott för älskare av grundspelet (vilket du kan klara av på 6-7 timmar), så har spelet fått ett litet visuellt lyft. Upplösningen är något högre och detaljerna aningen fler. Dessutom så laddar spelet påtagligt snabbare tack vare PS5:ans SSD-arkitektur.

Det grafiska lyftet ser du i videon nedan. Men du måste verkligen titta, för det är inte skillnad på dag och natt. Faktiskt skulle vi beskriva lyftet som ganska marginellt och även om du kan växla mellan ”filmiskt” läge (med fokus på kvalitet) och ”prestanda”, så måste vi säga att vi är aningen underväldigade av båda. DARQ är fortfarande ett snyggt, stilistiskt och stämningsfullt spel, missförstå oss inte, men uppgraderingen känns inte riktigt next-gen. Trots en stor dag 1-patch, som vi väntat in, så hickar spelet till och tappar frames i flera sekvenser och det känns onödigt ”uppmjukat” och nästan lite segt i kontrollerna, även i prestanda-läge på en maskin som PS5:an som borde äta det till frukost. Här behövs mer arbete med optimeringen, utvecklarna borde inte bara smygtitta på konceptet som Playdead Studios har i Limbo och Inside, utan även det tekniskt felfria genomförandet.

DARQ next-gen-uppgraderingen är inte mycket att hurra för i nuvarande skick och även om spelet fortfarande är kul, utmanade och synnerligen prisvärt så kan man inte låta bli att känna sig lite besviken över hur ”lite” det blev i next-gen ”complete” edition. Kanske kommer detta filas på mer? Vem vet.

I nuvarande skick blir det absolut ändå en rekommendation till DARQ och om du äger spelet sen innan är ju uppgraderingen gratis. Men det blir inget måste för utsvultna next-gen-ägare som väntar på ordentliga spel att dra nytta av den nya, fantastiska hårdvaran och dess kapacitet.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.