Hem Böcker Recension: Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna
Silver

Recension: Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna

av Henric Brandt

Förlaget Fria Ligan har en lång lista med riktigt coola rollspel i sitt koger, men Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna tar det hela till en ny nivå. Spelet är utvecklat av samma gäng som skapade Mutant – År Noll och denna utgåva är en helt omarbetat och utökad version mot den som släpptes för ett antal år sedan.

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - allt som ingår i lådan
Foto: senses.se

Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna kan ses lite som Tusen och en Natt i rymden; det blandar mysticism och science fiction på ett helt unikt sätt. Samla ihop ett gäng vänner och ge er ut på äventyr på en plats som härjats av krig och blodiga konflikter. Utforska ruiner och lös mysterier men se upp . det är inte alltid lätt att veta vems sida ni står på. Och varje beslut påverkar ert öde.

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - Galaxen.
Foto: senses.se

Kartongen är proppfull av allt som ni behöver för att kunna spela. Det finns kartor, infoblad och till och med tärningar. I Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna så används enbart vanliga, sex-sidiga tärningar vilket är ett plus. Så inga specialtärningar behövs alltså. Nu ingår dessa, i kartongen men om man väljer att köpa den digitala versionen så är detta snabbt och lätt fixat på träningsfronten. Det som förvånar mig däremot är att det – i vanlig ordning – inte finns med några karaktärsark. Dessa få man antingen kopiera från en sida i boken eller skriva ut via hemsidan. Vore ju jättebra om man slapp?

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - uppslag ur boken.
Foto: senses.se

Som tillval kan du även köpa in en praktisk spelledarskärm som innehåller en hel del vettiga lathundar. Nu är det dags att ge sig in i den extremt rika världen som Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna erbjuder. Regelboken är en vacker, inbunden bok på 216 sidor. Här finns allt som behövs för att komma igång mer ert första äventyr. Det är en rikt illustrerad bok som är logiskt uppbyggd. Ett välkommet plus är att det finns exempel på hur du kan spela och därmed kan du få tips och råd om hur du går vidare.

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - Ett annat uppslag ur boken.
Foto: senses.se

Det är en rätt gedigen lunta regler som behöver stötas och blötas för att du som spelledare ska kunna styra spelarna genom världen. Det här är inget rollspel som du bara plockar upp och kör inom halvtimmen. Du behöver vara väl förberedd innan ni ger er ut på premiär-resan. I lådan finns det första äventyret med i form av den 356 sidor långa boken med namnet Horisonten. Här är grunden till att komma igång på spelarnas, allra första, episka äventyr i Coriolis värld. Samma sak här så behöver spelledaren verkligen vara alert och ha koll på alla olika scenarion för bästa möjliga upplevelse.

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - bägge kampanjerna.
Foto: senses.se

Två separata kampanjer har släppts: den första, med titeln Coriolis – Emissarien som försvann, finns utgiven i en 248 sidor lång inbunden bok. Historien handlar om människor som hittas döda eller försvinner spårlöst. Det kallas för mystikermorden och ingen vet vem som jagar mystiker och varför. När er vän blir drabbad så dras ni in i händelsernas centrum och nu är det upp till er att lösa mysteriet. Det här är en riktigt cool deckargåta med massor av timmars underhållning. Det finns flera olika scenarion och beroende på hur ni spelar så finns det flera olika slut.

Coriolis - Mörkret mellan stjärnorna - Fria Ligan - Copyright 2021 - Utrustning och vapen.
Foto: Senses.se

Det andra äventyret släpptes så sent som i december (i fjol) och har namnet Coriolis – Den Sista Cykladen. Denna inbundna bok är på 288 sidor. Det här är mitt absolut favorit-äventyr då det påminner en del om min favorit sci-fi skräckis Event Horizon och tv-spelet Dead Space. Det är kamp om tiden: Vem hinner först till det återfunna spökskeppet Zafirah? Kommer ni vara de som kan avslöja sanningen bakom ett av Horisontens mest otäcka mysterier?

Sammanfattningsvis så är Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna en solklar rekommendation. Jag skulle nästan säga att det är ett måste för alla er lite mer erfarna rollspelare, för det är verkligen inget nybörjare-äventyr. Man har en ganska lång uppförsbacke innan man lär sig reglerna och alla nyanser i den detaljerade världen som Coriolis bygger på. Fast när du väl har kommit över krönet på backen så kan jag lova dig riktigt spännande och häftiga spelsessioner i mörkret mellan stjärnorna!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.