Hem DryckVin Spännande, nytt ekologiskt och veganskt vin från Spanien
castano organic monastrell

Spännande, nytt ekologiskt och veganskt vin från Spanien

av senses.se

Det kan låta udda att understryka att ett vin är veganskt, då alla ju vet att vin framställs i huvudsak på vindruvor, som ju är tämligen veganska. Men givetvis så är det inte helt sanningen och även om så kallade ”naturviner” blir mer populära, så utgör de en mycket liten del av marknaden då de i princip inte får behandlas alls, ens med mer socker för jäsningen. Den animaliska produkt det oftast är tal om i vin idag är vanlig äggvita. Äggvitan är nämligen väldigt effektiv på att ta bort de naturliga fällningarna i vinet – oftast döda jästceller och andra orenheter man inte gärna vill ha i sitt vinglas eller sin flaska, då ett klart vin känns lyxigare. Men det kan också förekomma att man använder andra animaliska produkter såsom gelatin, husbloss (som tillverkas av fiskars små fenor), kasein (mjökprotein från ostframställning) och kitosan (som man utvinner ur räkskal). Dessa tillsatser rensas givetvis bort i slutprodukten. Det är inte helt lätt att alltid se dessa ingredienser deklarerade på vinet, då EU bara har påbud att man ska märka ut spår av äggviteämnen och mjölkprotein (för allergiker)

Castaño Organic Monastrell 2016 lyckas ändå med bragden att vara väldigt klar och fin i sin djupröda färg, utan några som helst animaliska produkter, vilket såklart är bra nyheter för veganer (man renar vinet med bentoni, ett lerminerall). Vinet kommer ifrån Yecla, en något bortglömd del av Spanien, där torrt och varmt klimat råder på en höjd av ca 550-800 meter och som årligen får väldigt lite nederbörd. Druvan Monastrell mognar sent på året och är mycket känslig för mjöldagg, något man inte har problem med i Yecla, tack vare vädret.

castano organic monastrell

Det första man lägger märke till med vinet är dess fantastiska färg; rubinröd och tjock, det andas kropp och kvalitet. När man dricker första munnen så framträder en ganska tydlig ungdom och fuktighet, samtidigt som en viss strävhet i eftersmaken också är påtaglig och påminner om andra spanska viner. Men låter man bara vinet lufta 20-30 minuter så jämnas strävheten ut och ersätts av mer mjukhet och rondör, som passar lika bra till kött och ost, såväl som vegetariska, kryddiga rätter och inte minst att dricka ett glas i gott umgänge.

Castaño Organic Monastrell 2016 slog ut 73 konkurrenter i Systembolagets senaste upphandling och tre liters bag-in-box finns tillgänglig där från och med 1 december för det facila priset av 199 kr. Väl värt att köpa hem och njuta. Med gott samvete.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.