Hem Teknik / PrylarSmarta hem Test: Arlo Essential Spotlight Camera
arlo essential spotlight camera recension senses Silver

Test: Arlo Essential Spotlight Camera

av senses.se

Övervakningskameror blir ett allt större segment även inom privatkonsument-sfären. Fler jobbar hemma och även om inbrotten skiftar lite med årstiden – nu har de börjat ta fart igen i villaområden – så vill de flesta husägare idag nog ha någon slags övervakningskamera för då man är på jobbet (när man nu är tillbaka där…) eller bara ute en kort sväng och handlar. Och framförallt inför sommarperioden när semestern börjar och man vill åka iväg från vardagen.

Arlo Essential Spotlight Camera är en helt fristående övervakningskamera som fungerar direkt med Arlos app (utan någon hub emellan) via ditt Wifi och dessutom har den en strålkastare inbyggt, vilket sparar in på en separat investering i en sådan. Det man offrar är lokal lagring av övervakningsfilmer, då inget internminne eller plats för SD-kort finns. Essential kräver molnlagring och således abonnemang hos Arlo (tre månader ingår gratis och abonnemanget börjar sen på 29 kr per månad). Du kan välja att placera den inom- eller utomhus, där det senare ju är mer användbart ihop med strålkastaren.

Arlo Essential Spotlight Camera monterad
Kameran är lätt att montera och fäste och skruvar ingår. Foto: Arlo

Installationen är rättfram, om än lite långsam och omständlig. Det tar en stund att scanna av Arlo-enheter från mobil och kameran kräver inkoppling på 2,4 GHz-bandet, vilket 2021 känns lite väl ålderdomligt. Ålderdomlig är även laddningen som sköts via mikro-USB-anslutning och kräver att du tar ned hela kameran, då inget batteri är löstagbart. Varför inte stöd för USB-C och snabbladdning? Ett fulladdat batteri ska förvisso hålla i upp till sex månader (säkert beroende på hur mycket kameran måste jobba) så det är i och för sig imponerande och något vi får återkomma till om det faktiskt stämmer.

Arlo Essential Spotlight Camera övervakning kontor dagsljus
Vidvinkeln är extremt bra och ändå naturlig. Foto: senses.se

När kameran väl är parad med appen så är det lätt att placera den (antingen ståendes på plan yta eller genom att skruvas fast den med hjälp av fästet som medföljer, även skruv). I appen kan du ställa in schema för när kameran ska vara på och av, aktiva zoner och även geofencing – så att kameran till exempel automatiskt blir passiv när den känner av någon av enheterna som styr den är i närheten (när du är på plats till exempel) och armerar automatiskt när du lämnar platsen, så att du inte riskerar att glömma att slå på den. Laggen mellan vad som händer och vad kameran sänder live är cirka fem sekunders fördröjning, den börjar dock spela in rätt omgående om något rör sig framför den.

Vidvinkeln är kanon, den är riktigt bred (130 grader) och samtidigt förvränger den bilden minimalt, så att du kan täcka in ett förvånansvärt stort område på litet djup, men samtidigt se ansikten knivskarpt med fina detaljer. Upplösningen är Full HD 1080p och det räcker gott (Arlo har även modellen Ultra i 4K, men det kostar dessutom fyra gånger mer i molnlagring). Strålkastaren gör sitt för att avskräcka och ge rejält med ljus vid behov (i mörker), kameran har även ett ”mörkerseende” som du kan se exempel på nedan, men den klarar inte pixelförflyttningar, vilket brukar vara fallet för de flesta kameror som inte kräver att drivas på egen strömkälla kontinuerligt. Så att övervaka genom en fönsterruta fungerar alltså inte. Arlo Essential Spotlight Camera har en inbyggd ”larm-siren” som ska vara ”extremt hög”, men låter i verkligheten som ett någon slags kvävt brandlarm, ett pipande som kanske kan störa en stressad inbrottstjuv men nog bara skulle höras av grannen mitt i tysta natten – inget du ska förlita dig på har någon större, avskräckande effekt dagtid alltså utan du bör välja ett annat ett dedikerat alternativ för larm, om du vill ha det.

Arlo Essential Spotlight Camera övervakning kontor natt
Nattbild med kamerans eget nattläge. Foto: senses.se
Arlo Essential Spotlight Camera övervakning kontor natt spotlight
Samma tid, men med strålkastaren påslagen. Foto: senses.se

Att dela (bjuda in) en annan användare är rätt enkelt (där en kan köra Android och den andra iOS, som vi gjorde), däremot krävs en del manuella omstarter av appen för att allt ska dyka upp som det ska. Arlo-appen får uppdateringar med jämna mellanrum, men det känns som det finns plats här för UI- och stabilitetsförbättringar som skulle göra Arlo ännu mer användarvänlig för de mindre tekniskt bevandrade.

Summa summarum så gör Arlo Essential Spotlight Camera det den lovar och gör det till ett överkomligt pris dessutom. Månadsavgiften blir dryga 300 kr per år och det är ju helt rimligt med tanke på fördelarna som molnlagring innebär i fråga om säkerhet och bevisföring. Du som behöver övervaka ett område runt huset eller sommarstugan bör absolut kika på denna lösning som, trots kompromisser, gör det den ska till en rimlig prislapp (cirka 1 500 kr). Vissa larminstallatörer skickar även med Arlo-kameror idag, så du som har större eller mer premium behov och budget kan med fördel kika på de lösningarna.

Och i dessa dagar, när många ”ändå” bär ansiktsmask, så kan Arlo se dem långt innan de ser Arlo…

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.