Hem LjudHörlurar Test: Steelseries Arctis Nova 3
steelseries arctis nova 3 paket Silver

Test: Steelseries Arctis Nova 3

av Lars Sköld

Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag får testa nya Steelseries Arctis Nova 3, i och med att jag älskade mina gamla Steelseries Arctis 7. Man är alltid nyfiken vad för förbättringar danska Steelseries har lyckats med de senaste åren.

Steelseries Arctis Nova 1, 3 och 7 släpptes förra året och innan vi börjar recensionen låt oss gå igenom vad som skiljer de olika modellerna åt – för det är inte så lätt ens för mig att hålla koll på detta:

Nova 1: Nova Acoustic System, Ultralätta hörlurar med ComfortMAX System som passar alla PC- och konsolplattformar med ett 3,5 mm-uttag.

Nova 3: Samma specifikation som Nova 1, men även med RGB-lightning, ClearCast Gen 2 brusreducerande mikrofon samt USB-C kompatibel.

Nova 7: Samma specifikation som Nova 3 men denna är även trådlös samt har Simultaneous Wireless (vilket gör det möjligt att mixa spel och mobilljud).

När man går igenom ovan jämförelser så förstår man varför Steelseries valt att lägga följande fördelar på boxen: Retractable Mic , RGB-Lights samt Multi-Platform USB-C.

Anledningen är helt enkelt mer för att enklare hjälpa konsumenten förstå varför man ska välja Nova 3 framför Nova 1. För jag kan personligen säga att RGB-ljus inte riktigt tilltalar mig som är 40+ och jag tycker verkligen inte det är detta headsets starkaste fördel. Men mer om det senare.

steelseries arctis nova 3 contents
Foto: senses.se

När vi packar upp kartongen så hittar vi följande, förutom själva hörlurarna:

1.2m USB-C till USB-C-huvudkabel

1.5m USB-C till USB-A adapter/förlängningssladd

1.2m USB-C till 3,5 mm analog kabel

Klistermärken

Jag som primärt spelar på PS5 kommer att använda USB-C till 3,5 mm analoga kabeln och därmed så fungerar inte RGB-ljus… Detta fungerar bara om man använder USB-C ,men att ha en kabel från PS5 till soffan tycker jag inte är riktigt optimalt – speciellt inte när den som medföljer är 1.2m.

Alla ni som läst mina tester vet att jag kör väldigt mycket FPS-spel, vilket enligt mig är ett av de bästa sätten att testa headsets. Både när det gäller ljudkvalitet och för att testa mikrofonen. Så de senaste veckorna så har jag spelat APEX, Call of Duty samt Hogwarts Legacy och Returnal för att verkligen testa Sonys Tempest 3D Audio.

steelseries arctis nova 3 in action
Foto: senses.se

Det första man märker när man sätter på sig Nova 3 är hur lätta dom är (285 gram!), men även hur pass bra dom sitter. ComfortMAX-systemet gör att man kan justera bågen på fyra ställen och sen gör det stretchiga bandet att vikten fördelas jämt. Lite trial and error är det i början med rätt inställning, men riktigt smidigt och skönt när man väl hittat rätt.

Nova 3s minnesskum AirWeave, som används i öronkåporna, är oerhört mjuka och håller öronen svala även efter att man spelat flera timmar. Själva ljudbilden är riktigt bra och jag hade inte förväntat mig något annat av Steelseries och PS5. 3D Audio låter fantastiskt bra i Returnal. Det enda som saknas är någon form av Noise Cancelling men det är heller inte något jag förväntar mig av ett headset i denna prisklass.

Sista provet är hur väl mikrofonen fungerar och mina lagkamrater i Call of Duty var riktigt imponerade av den brusreducering som mikrofon som använder sig av (AI-algoritmer för att minska ljud i bakgrunden). Sen är det även riktigt smidigt att enkelt kunna stoppa tillbaka mikrofonen i headsetet när man inte använder den.

steelseries arctis nova 3 cu
Foto: senses.se

Till sist är det frågan vilken Nova-modell ska man välja? Om man vill ha trådlös anslutning är det så klart Nova 7 som är valet, men om man vill ha en trådad anslutning till konsol/pc där man enbart ska använda 3.5mm koppling så kan det vara värt att titta på Nova 1. Rekommenderade priset på Nova 3 är ca 1200 kr vilket jag tycker är för dyrt, detta pris är naturligtvis drivet av valutan (då den kostar 99 dollar i USA) och jag tycker priset borde legat där, runt 1000 kr. Då är Nova 1 som kostar ca 750 kr ett bättre val om man inte behöver RGB-Lights, USB-C samt inte behöver mikrofonen lika mycket.

Sammanfattningsvis är Nova 3 ett riktigt bra headset, som sitter väldigt skönt under en långa stunder, med både mycket bra ljud och schysst mikrofon. Dock är prispunkten lite hög samt synd att RGB-ljusen enbart funkar med USB-C och där är kablarna som medföljer för korta för konsolspelande.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.