Hem Mat Veckans recept: Tiramisu

Veckans recept: Tiramisu

av Andreas Lycker

Någonstans för länge länge sedan på en sajt långt, långt borta… nej, inte så långt bort alls, utan precis framför dina ögon.
Iallafall, skrev jag lite blygsamt att jag var en jedimästare när det kommer till Tiramisu. En (alldeles för) alert läsare noterade mitt försynta skryt och det damp ned ett mejl i min inbox med en fråga efter receptet.

Så då tänkte jag att jag ska dela det med er alla!

Tiramisu, en vanlig dessert under juratiden.
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Jag tror det finns lika många varianter på tiramisu som det finns tiramisutillverkare i Italien. Jag tycker själv att den här desserten är fantastisk, den är supergod och lätt att göra och den blir godare dagen efter (om det finns nått kvar).

Det finns ett originalrecept, ett enkelt sådant bestående av äggulor, savoiardikex, socker, kaffe, mascarpone och kakao. Oftast finns det någon form av likör med, som amaretto och ibland också marsalavin.

Fler ingredienser än så är det inte, i den här desserten som sägs ha uppkommit på 60-talet i nordöstra Italien. Orden tira-mi-su betyder ordagrant ”dra upp mig”.

Tittar man efter recept på nätet så finns det ett otal varianter. Många använder vispad grädde. Det tycker jag är helt onödigt, jag tycker bara det gör desserten kompakt och mäktig.

Precis som alla andra så har jag också en egen variant, som är väldigt nära originalet. Och precis som alla andra tycker jag att det är det bästa receptet på tiramisu i hela världen.

Tiramisu
Brachiosaurus approves!
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser, för alldeles sex portioner

  • 250 gram mascarpone
  • 1 paket savoiardikex (lady fingers)
  • 3 ägg (separerade)
  • 3 matskedar råsocker
  • 2 deciliter stark espresso eller kaffe
  • 1 citron, saften
  • 1 vaniljstång eller 1 tesked vaniljpulver
  • 1 matsked kakao
  • Hallon som garnering

Gör såhär

Börja med att brygga espresson eller kaffet, det ska hinna svalna.
Ta även fram mascarponen så den hinner bli lite tempererad, det är för att det är lättare att jobba med den när den inte är kylskåpskall.

Separera äggulorna från äggvitan. Vispa äggvitan till ett skum (maräng). Blanda äggula och socker i en annan bunke och vispa det fluffigt. Vänd sedan i mascarpone i äggblandningen, ta lite i taget och se till att det fördelas ordentligt.

Skrapa ur vaniljstången, eller om du använder vaniljpulver så blanda i det i ostsmeten.

Vänd därefter i äggviteskummet försiktigt, bara så det blandas.

Nu när kaffet kallnat, häll i citronsaften och blanda. Doppa ett par kex i taget i kaffet och lägg i den form du tänker servera desserten ur. Jag kör oftast på dessertglas. Men det går finemang att göra desserten i en stor form också.

Lägg ett lager med kaffedoppade kex i botten och lägg på ett lager med mascarponesmet. Lägg alla kex åt samma håll. Doppa ett nytt gäng kex och lägg ovanpå, men lägg kexen åt andra hållet den här gången, så de korsar varandra. Lägg på ett lager till av mascaraponesmet. Fortsätt varva till kex och smet är slut.

Det går att servera direkt men tiramisun blir bättre om den får stå i kylen ett par timmar innan den ska ätas.

Innan servering så strör du över kakao. Tips: är att använda en tesil för att få en fin och jämn fördelning av kakao över kakan. Toppa med hallon.

tiramisu á la Andreas senses
Foto: Jessica Lycker / senses.se
Tiramisun provsmakas och godkänns.

Missa inte detta

1 kommentar

Jessica november 15, 2019 - 06:36

Magiskt gott!

Svara

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.