Hem SpelPC Recension: Under The Waves
Silver

Recension: Under The Waves

av Henric Brandt

Under The Waves utspelar sig i en retro-futuristisk version av 1979. Vi får följa Stan som har lämnat allt bakom sig och tagit sig an ett enmanna-uppdrag djupt ner på havets botten. Hans enda kontakt med omvärlden är via radio och sin dator. Vi får följa Stan på hans dagliga verksamhet och utföra olika uppdrag. Världen går att undersöka vid sidan om de satta uppdragen och det finns en hel del sidouppdrag att utföra. Varje natt drömmer Stan mardrömmar och sakta men säkert rullas historien upp om varför Stan valde ett liv i total ensamhet.

Foto: ©2023 – Quantic Dream - Under The Waves - Shipwreck
Foto: ©2023 – Quantic Dream

Det sägs att över åttio procent av världshavet inte är utforskat och dokumenterat så istället för att rikta blicken upp mot rymden så har Quantic Dreams nya spel Under The Waves valt att blicka nedåt. För mig så finns det verkligen en skräckblandad förtjusning i att följa med Stan långt ner i havsdjupet och tillsammans undersöka omgivningarna.

Foto: ©2023 – Quantic Dream - Under The Waves - The base
Foto: ©2023 – Quantic Dream

Under The Waves är ett otroligt meditativt spel. De flesta uppdragen är ganska simpla, men världen är så välgjord så att jag kan spendera timmar där nere och vrida och vända på varenda sten. Det finns många vrak att undersöka vid sidan om huvuduppdragen och en hel del sidouppdrag att hålla Stan sysselsatt med. För att kunna utveckla sin utrustning så måste man samla på sig olika material som du sedan kan skapa till nya saker inne på basen. Det är verkligen ett tips att ha med sig extra syrgas när man ger sig ut på uppdrag utanför undervattensfarkosten som du åker runt i.

Foto: ©2023 – Quantic Dream - Under The Waves - More wrecks.
Foto: ©2023 – Quantic Dream

Under The Waves har sanslöst fina miljöer och ljuddesignen skapar en väldigt omvälvande upplevelse. Sen är storyn intressant och sakta men säkert uppdagas det verkligen varför Stan har valt att ta detta solo-uppdrag. Varje natt drömmer Stan mardrömmar och dessa är visuella små underverk som sakta ger ledtrådar till vad som har hänt.

Foto: ©2023 – Quantic Dream - Under The Waves - The dream.
Foto: ©2023 – Quantic Dream

Grafiken är vacker, men ganska enkel i fråga om design av huvudkaraktären. Animationerna känns ibland något klumpiga, men det som störde mig mest var att spelet tyvärr har ett ganska rejält screen tearing-problem vilket stör upplevelsen en del. Framförallt tydligt är det när du vänder dig om snabbt.

Ett annat problem är också att kartan är i 2D men du kan ju även röra dig uppåt och nedåt. Så när du ska någonstans så kanske det är ovanför dig och du missar det för att kartan är otydlig. Framför allt frustrerande är det när du inte hittar tillbaka till din undervattensfarkost på grund av det.

Foto: ©2023 – Quantic Dream - Under The Waves - Submerible the moon.
Foto: ©2023 – Quantic Dream

Sammanfattningsvis så vill jag ändå rekommendera Under The Waves för spelet skapar verkligen en annorlunda spelupplevelse. Det är det alldagliga blandat med det fantastiska, det är meditativt men samtidigt spännande! De grafiska problemen kommer förhoppningsvis åtgärdas i och med nästa patch.

Quantic Dream skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.