Hem Film & TV Två dokumentärer du måste se
Ai Wei Wei

Två dokumentärer du måste se

av senses.se

The Queen of Versailles – Om ett av USA:s rikaste par; hon (Jackie Siegel) – en före detta skönhetsdrottning som nu är 43 och engagerad i välgörenhet och shopping. Hennes 30 år äldre make, David Siegel, en amerikansk handelsmagnat god för miljarder. Tillsammas har de åtta barn och bygger USA:s till dags dato största hus, inspirerat och ödmjukt uppkallat efter Ludvig den 14:es Versailles. Men börskraschen 2008 ändrar allt och plötsligt har familjen – som inte visste några begränsningar –  väldigt äkta begränsningar i sina liv.

Tidvis förbluffande, rolig, rörande och förvånansvärt engagerande. Fotografen och journalisten Lauren Greenfield vann Sundance regi-pris och filmen har fått oväntad kontrovers-skjuts av stämningen David Siegel lämnat in mot filmskaparna och Sundance, kvällen innan premiären (för defamation, ungefär ”förtal”). Nordiska pengar i produktionen, bland annat från SVT och Danmarks Radio, men någon nordisk premiär är lustigt nog inte fastställd i skrivande stund. Uppdatering 2020: Filmen streamar nu, åtta år senare, på SVT Play (fram till 30 sept 2020).

Betyg 4 av 5 - Film - Senses.se

Ai WeiWei: Never SorryKinesiske konstnären och aktivisten Ai WeiWei har länge varit en favorit i västvärlden, som en slags kinesisk Andy Warhol gör han konst som är samtida och ibland intellektuellt provocerande (inte bara för Kina). Men hans största engagemang ligger i att avslöja och konfrontera moderlandet med frågor om demokrati och öppenhet och han är en av många aktivister som gått runt Kinas förbud mot Twitter och bloggar.

Intressant, fascinerande och tidvis skrämmande, men som helhet lite för långt. En konstnär som jag inte visste så mycket om innan. Filmen är också en stor push för Twitter, som ryktas få Apple som delägare i höst och därmed kan bli nästa sociala nätverksjätte, efter Facebook som börjat dala. (Svensk premiär 17:e augusti)

Betyg 3 av 5 - senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.