Hem SpelPC Recension: The Chant – The Gloom Below (DLC)

Recension: The Chant – The Gloom Below (DLC)

av Henric Brandt

The Chant: The Gloom Below är ett gratis DLC till originalspelet The Chant, som släpptes i november 2022. Originalspelet utspelar sig på en avlägsen ö med namnet Glory, där en sektliknande-grupp människor lyckas öppna en portal till skräckdimensionen The Gloom. Dimensionen livnär sig på negativ energi och nu är alla i livsfara. Det blir upp till dig att hitta öns alla hemligheter och försöka vända ritualen. DLC:n The Chant: The Gloom Below tar vid exakt där originalspelet slutade och vi faller nu djupare ned i The Gloom. Att hålla sinnet kallt är det enda sättet att överleva och det är allt annat än lätt.

Foto: ©2023 – Plaion - The Chant: The Gloom Below - In attackmode.
Foto: ©2023 – Plaion

Jag hade inte spelat originalspelet The Chant så det blev en viss inlärningskurva att direkt ge sig på DLC:n. Det går att komma åt expansionen när som helst utan att behöva spela igenom hela spelet vilket är ett plus om du inte har tillgång till dina save games eller spelar spelet på en ny konsol. Jag rekommenderar däremot inte att börja med DLC:n om du inte spelat The Chant först.

Foto: ©2023 – Plaion - The Chant: The Gloom Below - the underworld
Foto: ©2023 – Plaion

För The Chant är på många sätt väldigt annorlunda mot andra spel. Stor del bygger på att du behöver ha ett balanserat sinne för att klara av spelets alla utmaningar. Är du inte fokuserad så blir du livrädd och därmed ett lätt byte.

Miljöerna är välgjorda och vackra, men det finns något simplifierat över det och ibland kan jag känna att animationerna känns något enkla. Spelet ger sken av att vara ett sandbox-spel där du kan röra dig var du vill men uppdragen måste ske i viss ordning. Jag gillar att varje karaktär du möter har en historia som du kan lära dig av och därmed finna fördelar längre fram i spelet.

Fienden du möter är bitvis riktigt läskiga och stämningen rakt igenom spelet och DLC:n är mystisk och otäck. Till en början kändes det lite fånigt att skapa en brinnande fackla för att döda flugsvärmar som skrämmer huvudkaraktären men ju mer jag kom in i det hela desto mer logiskt kändes det. Det här är ett väldigt spirituellt spel där vanliga spelregler inte riktigt gäller.

Foto: ©2023 – Plaion - The Chant: The Gloom Below - The upperworld
Foto: ©2023 – Plaion

Det som är synd med The Chant och The Chant: The Gloom Below är att det bitvis är onödigt svårt. Dels är fienden alldeles för överstarka redan tidigt, vilket gör att du dör ofta och hela ”hålla sinnet kallt”-sektionen hade behövt en hel del mer tid i spelet så att du kunde få lära dig i lugn och ro innan skiten träffar fläkten.

Foto: ©2023 – Plaion - The Chant: The Gloom Below - Monster attack.
Foto: ©2023 – Plaion

The Chant: The Gloom Below är en stor DLC och lika välgjord som spelet. Det finns en hel del nytt att upptäcka och det är ganska spännande in i slutet. Det som är synd är att precis som i originalspelet är det på sina ställen onödigt svårt att dels värja sig mot fienden, men även hitta vart du ska och varför.

Plaion skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.