Hem MobilAndroid Test: Budget-VR med Google Cardboard

Test: Budget-VR med Google Cardboard

av senses.se

Det är ingen högoddsare att det stora inneordet 2016 kommer att stavas VR. Kombinationen VR är en förkortning för Virtual Reality – som vi skrivit en krönika om äntligen börjar komma dit vi drömde om för 20 år sen. Mer eller mindre alla stora tillverkare kommer med en egen hjälm; från Facebook (Oculus Rift), till Sony (Project Morpehus), HTC och Valve, bland andra. Vad dessa kommer att kosta och hur bra de faktiskt blir återstår att se, men redan nu börjar hypen och konkurrensen om användarna.

google-cardboard-test

Google är ett av världens största och mest inflytelserika företag. De dominerar en skrämmande stor del av sökmotorsmarknaden (vissa hävdar att de i praktiken är helt ensamma, då konkurrenter som Bing och Yahoo knappt ens syns i loggar över sökmotorstrafik) men deras satsningar är omvartannat hit och miss. Förutom den allena rådande sökmotorn så har Android-systemet varit en stor framgång, med många tillverkare som hakat på och skapat ett ganska öppet ekosystem (på gott och ont), samtidigt som satsningar som Flow och Google Glass floppat hårt. Nu slänger man också in sitt namn i VR-loppet, om än på ett väldigt originellt sett.

Google har tagit fram något som närmast kan liknas vid ett extremt budget-alternativ för VR, som man kallar Google Cardboard. Detta är i princip en vikbar kartong med två förstoringslinser, som du själv viker ihop och sen placerar din mobiltelefon i. Linserna ligger precis så att båda ögonen får en skarp, stereoskopisk bild av din mobil, som visar en app/spel anpassat för VR (där skärmen delas i två delar som visar samma bild). Resultatet är faktiskt överraskande bra, men användningen idag är ytterst begränsad, särskilt om du inte äger en Android-lur. Det finns idag i princip bara två vettiga appar för iPhone (som bör vara av 5S-storlek eller större); en berg-o-dalbane-simulator i förstaperson och 360, som faktiskt är riktigt kul (om än simpel och bara på en animationsloop) och ett rätt primitivt actionspel där du skjuter zombies (eller änder) genom att titta på dem. Du finner dessa genom att söka på ”Durovis” (Dive City Coaster, Dive Zombie och Moorente) och de är gratis att ladda hem.

google-cardboard

Det roliga med Google Cardboard är att de kostar mindre än en affärslunch på stan. För 179:- kan du få dit eget kit och för den som gillar att ligga i framkant och testa (och helst äger en Android-lur) så är det faktiskt en kul liten pryl att sitta med och förundras över vad som komma skall. För att vi hoppas givetvis att det kommer fler premium-appar i takt med att VR blir allt mer omtalat.

Nedan delar kan du se en video av hur enkelt det är att vika ihop till Google Cardboard kit (inga instruktioner medföljer, så det kan vara bra att kika innan du rycker loss kartongbitar, om du är osäker)

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.