Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Seagate Storage Expansion Card for Xbox Series X/S
Seagate Expansion Card for Xbox Series X/S recesion senses Guld

Test: Seagate Storage Expansion Card for Xbox Series X/S

av senses.se

Microsoft har med Xbox Series X och Xbox Series S gett oss två riktigt bra spelkonsoler. Den första är för dig som vill ha det allra bästa, mest spelkraft på marknaden idag och den andra är för dig som vill ha en modern spelupplevelse, men nöjer dig med något mer prisvärt. Ihop med Xbox Game Pass så är båda maskinerna riktigt intressanta val för gamers idag och knaprar sakteligen in på Playstations stora försprång från förra generationen. Men hur var det nu med det interna lagringsutrymmet? Series X kommer med 1TB på pappret, varav endast 802 GB är användbara efter systeminstallation, medan Series S kommer med 512 GB, vilket i slutändan ger ynka 364 GB kvar att installera spel på. Med spel som Call of Duty, som kan bre ut sig runt 200 GB, så blir det uppenbart att internlagringen blir för liten för att spela flera Series-spel (du kan lägga till valfri, extern disk, men dessa kan endast spela Xbox One-spel eller äldre, inte Series-spel). Lösningen stavas: Seagate Expansion Card for Xbox Series X/S – den bästa, och faktiskt enda, lösningen för mer intern lagring på denna Xbox-generation (i alla fall i skrivande stund).

Till skillnad från PS5, som kan expandera sin interna lagring med vilken godkänd M.2 SSD NvmE-modul som helst, så har Xbox endast stöd för mer internlagring via Seagates dedikerade lösning, som till utseendet påminner om en bred USB-minnessticka. Med den får du upp till 2,4GB/s överföring, vilket påstås vara lika snabbt men faktiskt bara är nästan lika snabbt som Xbox Series egna lagringskrets (det skiljer ett par sekunder extra att ladda in tunga spel, men annars är skillnaden inte märkbar i själva spelen) och expansionen är 100% fail-säker. Bara stäng av maskinen helt, tryck in Seagate-stickan i porten på baksidan av konsolen (du kan inte vända den fel ens) och vips så är du igång vid nästa omstart. Lagringsplatsen slås automatiskt ihop med din interna lagring och här får du loss över 900 GB av extra utrymme att ladda ned spel på. Plötsligt kan du börja hämta Game Pass-spel optimerade för Series X/S hej vilt och hoppa enkelt mellan dem, precis som det ska vara.

Seagate Expansion Card for Xbox Series X/S
Busenkelt att installera. Foto: Seagate / Microsoft

Vi är på något vis kluvna till denna produkt. Å ena sidan är den fantastiskt bra, föredömligt enkel och 100% felsäker. Å andra sidan är du tvungen att välja den, om du vill ha mer internlagring (och det vill du, särskilt på Series S) och den är sannerligen inte billig per GB. Att Microsoft inte valt en mer öppen lösning kan såklart kritiseras. På motsatt ände av vågskålen så är Series S såpass prisvärd idag att du kanske kan unna dig en expansion till den, även om 1TB kostar nästan lika mycket som hela konsolen, 2 500 kronor? 512 GB får du för 1 700 kronor i skrivande stund och du som har pengar som bränner på fickan kan lägga hisnande 5 500 kronor för 2TB-versionen (lika mycket som en Series X-konsol). Som produkt finns egentligen inget att klaga på med Seagate Expansion Card, den gör det den ska, gör det bra och den är busenkel att hantera. Som lösning känns den dock lite ”Apple”, inlåsande och för dyr mot tredjepartslösningar (som precis som expansioner på Mac inte finns i praktiken). En 1TB M2 SSD-modul (PCIe 4.0) kostar ungefär hälften av vad denna gör. Samtidigt får du ju idag betala flera tusen mer för ett Playstation 5, som ännu inte finns i lager, mot en Xbox Series X och framförallt en Series S. Så, ja, potten står liksom. Mer lagring är heller inget måste, men såklart väldigt trevligt.

Så, för dig som vill ha bekvämligheten att hoppa mellan många spel, enkelt, snabbt och smidigt så är Seagate Expansion Card ett måste, om du har råd. Alla andra får bedöma bekvämlighet kontra investering.

Seagate skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.